Cei 200 de ani de la anexarea părţii de răsărit a Principatului Moldovei de către Imperiul Ţarist în urma tratatului ruso-turs încheiat la 16 mai 1812 au fost comemoraţi duminică, la Chişinău, de peste 7000 de unionişti.
Manifestaţia a fost organizată de Consiliul Unirii, având sprijinul Acţiunii 2012, ambele platforme cuprinzând zeci de organizaţii nonguvernamentale şi partide politice de pe ambele maluri ale Prutului, din alte ţări europene şi din SUA.
Unionişti de toate vârstele, veniţi din mai multe localităţi din Republica Moldova, România şi Italia, au mărşăluit pe străzile din Chişinău, având în traseul lor de aproximativ 8 km marcate atât Ambasada Turciei, cât şi Ambasada Federaţiei Ruse, unde s-a scandat ,,Ocupanţi aţi fost, ocupanţi veţi fi până veţi muri, criminalilor!”, ,,Armata rusă afară!”, ,,Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!”, ,,Ruşine!”.
Originară din Cahul şi în prezent lucrând în Italia, Tatiana Miron a declarat pentru InfoPrut că a dorit să participe la marşul unioniştilor pentru că o bucură entuziasmul tinerilor şi speranţa că Unirea se va realiza în curând, precizând, totodată, că datorează părinţilor săi transmiterea iubirii de neam, care a determinat-o să participe şi la protestele studenţeşti din anii ’90, de la Chişinău. De asemenea, un alt român, de la Căpriana, care a migrat temporar în Italia pentru a lucra, a declarat că şi-a luat un scurt concediu, special pentru a se putea alătura participanţilor la marş.
Deşi anunţaseră o contramanifestaţie de amploare la acţiunea unioniştilor, membrii Partidului Patrioţii Moldovei, constituiţi în Mişcarea Socială 25 martie, nu au reuşit să se strângă decât în număr mic la Arcul de Triumf din Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde au protestat mai puţin de o oră, lansând spre cei 7000 de unionişti avioane de hârtie, cu mesajul ,,Aici sîntem acasă! Românii peste Prut!”.
Amintim că prin tratatul de pace semnat pe 16/28 mai 1812, între Imperiul Ţarist şi Imperiul Otoman, la încheierea războiului ruso-turc din 1806 – 1812, Basarabia a fost anexată de către Imperiul Rus.