Cinci universități din Republica Moldova vor primi finanțare de circa 10,4 milioane de euro pentru implementarea a 13 proiecte în domenii prioritare de formare profesională.
Astfel, vor fi dotate mai multe săli și laboratoare cu tehnologii avansate, fiind modernizat și procesul didactic. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării de la Chișinău, peste 35 de mii de studenți vor beneficia de aceste investiții.
Programul este la cel de-al doilea apel de propuneri de subproiecte în cadrul proiectului „Învățământul Superior din R. Moldova”, finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Educației de la Chișinău, în perioada 2020-2025.
Acesta are drept obiectiv continuarea modernizării și dotarea instituțiilor de învățământ din Republica Moldova cu scopul racordării sistemului educațional la cerințele pieței forței de muncă.
„În cadrul acestui program ne dorim să accelerăm procesul de modernizare a instituțiilor de învățământ asigurând dotarea laboratoarelor, centrelor de cercetare și altor medii de învățare, formarea resursei umane și îmbunătățirea programelor de studii. Acestea vin să asigure o mai bună aliniere a sistemului de învățământ superior la cerințele pieței forței de muncă, precum și să creeze mecanisme care să sporească șansele de angajare ale absolvenților instituțiilor de învățământ superior”, a declarat Dan Perciun, ministrul Educației de la Chișinău.
În total la concurs au fost depuse 28 de proiecte, care au fost evaluate de către experți independenți în domeniu, dar și de Comitetul multidisiplinar constituit din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Sănătății, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare din R. Moldova.
Ulterior, în urma evaluării au fost selectate proiecte de la cinci instituții de studii superioare. Este vorba de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Domeniile proiectelor investiționale vizează inginerie și activități inginerești, tehnologii ale informației și comunicațiilor, medicină, științe ale educației, științe chimice, științe biologice, științe ale mediului, științe fizice, matematică și statistică, științe agricole, medicina veterinară, medicină.
Menționăm că anul trecut în cadrul proiectul „Învățământul Superior din R. Moldova” au fost alocați circa 14,3 milioane de euro pentru implementarea a 20 de proiecte în 7 universități și 6 colegii.