Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a mărturisit că este „extrem de bucuros” privind avizul Comisiei Europene pentru începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina, transmite Agerpres.
Potrivit oficialului NATO, este „un lucru cert” că Ucraina va deveni membru al Uniunii Europene și al NATO.
„Cu privire la calendar, la condițiile reunite pentru astfel de decizii, este o chestiune pe care aliații o decid prin consens. Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina în primul rând în câștigarea acestui război și consolidarea drumului său euroatlantic și aș spune, din experiența României, că drumul către UE și drumul către NATO par separate, dar sunt foarte complementare. De aceea, orice pas în direcția integrării europene ajută integrarea în NATO și orice pas în relația cu NATO ajută în integrarea europeană și lucrăm cu partenerii noștri din UE să nu ne dublăm eforturile”, a declarat Mircea Geoană la deschiderea Aspen – GMF Bucharest Forum.
El a mărturisit că este „extrem de bucuros” privind avizul Comisiei Europene pentru începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina.
„În special, pentru Republica Moldova este o veste formidabilă”, a completat Mircea Geoană, menționând susținerea pentru obiectivul aderării Chișinăului la UE până în 2030.
„Este un obiectiv pe care îl susținem cu toții, iar NATO și Uniunea Europeană suntem parteneri comuni ai Republicii Moldova și îi vom ajuta din toate puterile să își atingă acest obiectiv și să scape de blestemul geografiei într-un fel. Cred că avem noi, ca români, o obligație suplimentară și o șansă nesperată de a vedea toți vecinii noștri parte din aceeași familie”, a spus Geoană.
Potrivit acestuia, în viitor, România va fi geografic în centrul comunității euroatlantice.
„Sunt absolut convins că și Ucraina, și R. Moldova, și Georgia, și Balcanii de Vest vor face parte din aceeași familie cu noi și noi, ca lideri la nivel internațional și noi ca lideri ai acestei țări, cred că avem tot interesul de a avea în jurul nostru numai prieteni și state care să facă parte din aceeași familie cu noi. Pentru prima dată în istorie, România n-ar mai fi o țară de frontieră a Occidentului, ci ar fi parte a centrului comunității euroatlantice”, a arătat secretarul general adjunct al NATO.
El a completat că nu resimte o oboseală în ceea ce privește eforturile țărilor aliate de a sprijini Ucraina.
„Liderii noștri în lumea euroatlantică și partenerii noștri globali continuă să susțină Ucraina. Avem o înțelegere perfectă a faptului că soarta Ucrainei este importantă nu doar pentru Ucraina și Europa, este importantă pentru modul în care va arăta întreaga lume”, a subliniat Geoană.
Conform acestuia, singura problemă ar fi că „nu avem încă suficientă capacitate de producție pentru a ajuta Ucraina în cantitățile și în ritmul pe care aceasta ni le solicită”.
Secretarul general adjunct al NATO a evidențiat că, în contextul actual de securitate, „nu avem luxul să nu putem să ne uităm în paralel și la o problemă importantă în Ucraina și vom ajuta Ucraina să izbândească în acest război și să devină parte a familiei euroatlantice”. „Este un lucru pe care sunt convins că îl vom face”, a transmis el.