Republica Moldova are nevoie să dezvolte relația cu Alianța Nord-Atlantică, iar securitatea sa națională poate fi asigurată doar sub umbrela NATO. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul unei mese rotunde organizate la Centrul de Informare și Documentare NATO, cu participarea istoricilor și analiștilor politici, transmite Radio Chișinău.
Potrivit lui Anatol Petrenco, istoric de la Chișinău, Republica Moldova nu are capacitate de apărare, din punct de vedere militar, inclusiv capacitate de apărare antiaeriană. Din acest motiv, Chișinăul nu trebuie să se bazeze pe statutul de neutralitate stipulat în Constituție. El a menționat despre necesitatea schimbării politice a Republica Moldova în ceea ce privește securitatea.
„Noi trebuie să cerem admiterea Republicii Moldova în NATO, clar, cu gura larg deschisă. În situația în care România este membră a NATO, în situația în care Ucraina, la care este scris în Constituție că aderă la NATO, iată că Republica Moldova se bazează pe neutralitate. Despre ce neutralitate poate fi vorba dacă avem rămășițele armatei a 14-a și nu controlăm zona transnistreană, adică neutralitatea este nerespectată de Rusia”, a menționat Anatol Petrenco.
Doctorul în istorie, Ruslan Șevcenco a atras atenția asupra propagandei ruse care răspândește narative false despre NATO. El susține că, Alianța Nord-Atlantică va ajuta R. Moldova la restabilirea integrității și va fi o umbrelă contra intențiilor imperialiste ale Rusiei.
„Ideea Rusiei constă în faptul că, în toate țările trebuie promovat discursul că nu avem nevoie de armată. Un lucru spus intenționat. Al doilea discurs, poporul rus și administrația rusă promovează idei revanșarde, fasciste pentru a lichida ideea independenței statelor post-sovietice. Al treilea discurs al propagandei ruse: de ce facem exerciții militare, de ce colaborăm cu NATO, de ce mărim bugetul militar? Al patrulea argument al rușilor spune că trebuie să păstrăm neutralitatea, să nu intrăm în NATO, fără a lua în considerație că trupele ruse se află în raioanele de est”, a mai punctat Ruslan Șevcenco.
Uniunea celor 31 de state, din Europa și America de Nord, membre a Alianței politico-militare NATO, reprezintă un exemplu, pentru R. Moldova, de asigurare a securității în mod colectiv, a menționat istoricul și cercetătorul științific, Ion Negrei.
„Este o uniune politico-militară a statelor dezvoltate care s-au convins că singure nu pot să-și asigure securitatea națională. Vorbim despre statele dezvoltate, cu democrații avansate au ajuns la concluzia că nu pot să-și asigure securitatea. Securitatea astăzi poate fi asigurată doar colectiv”, a mai declarat Ion Negrei.
Amintim că Republica Moldova a participat, în premieră, prin șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, la un summit al NATO, desfășurat la Vilnius în luna iulie.
Scopul esențial al Alianței Nord-Atlantice este de a asigura libertatea și securitatea tuturor membrilor săi prin mijloace politice și militare, în conformitate cu Tratatul Atlanticului de Nord și cu principiile Cartei Națiunilor Unite. Cele trei sarcini fundamentale ale Alianței sunt: apărarea colectivă, gestionarea crizelor și securitatea prin cooperare.