Despre ce au discutat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei și Custodele Coroanei României la Chișinău

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, și Alteța Sa Regală Principele Radu, au avut astăzi, 14 noiembrie, la Chișinău, o întrevedere cu Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Potrivit oficialului de la Chișinău, această vizită „reprezintă un pas important” pentru consolidarea colaborării dintre cele două state. În același context, el s-a referit și la proiectele Casei Regale a României în Republica Moldova orientate spre impulsionarea creării de punți economice, sociale și culturale între cele două maluri ale Prutului.

Mizăm în continuare și pe sprijinul Casei Regale în pașii următori de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. (…) Am convingerea că relația extrem de strânsă de cooperare dintre Republica Moldova și România, care se bazează pe comunitatea de neam, istorie, cultură și limbă are un mare potențial pe care suntem dispuși să-l valorificăm în continuare”, a spus guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Părțile au mai discutat despre reformele din sectorul bancar, dar și despre proiectele susținute de Banca Națională a României (BNR), inclusiv, în domeniile politicii monetare, analizei macroeconomice, studiilor de specialitate și utilizării seriilor de date statistice, supravegherii bancare, educației financiare, etc.

BNR s-a manifestat ca un partener de încredere al BNM încă de la constituirea sistemului bancar din Republica Moldova. Pe parcursul ultimelor trei decenii, cooperarea cu BNR a avut o contribuție importantă la dezvoltarea sectorului financiar-bancar din Republica Moldova. Iar acum, când Republica Moldova este un stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, BNR rămâne unul din principalii prieteni și susținători ai BNM”, a mai punctat Octavian Armașu.

Menționăm că, în anul 2022, Banca Națională a Moldovei a emis o monedă comemorativă intitulată „100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari”.

Next Post

Arhiva InfoPrut