29 de membri ai Forțelor Armate ale Republicii Moldova participă în cadrul unui exercițiu de securitate cu scopul de a-și îmbunătăți abilitățile de apărare cibernetică. Acțiunea, desfășurată de Academia de e-Guvernare și Estonia CybExer Technologies, are loc în perioada 14-16 noiembrie cu sprijinul UE.
„Prin această inițiativă, experții noștri în securitate cibernetică au câștigat o experiență practică valoroasă, permițându-le să înțeleagă mai bine posibilii vectori de amenințare, să contracareze atacurile cibernetice în echipă și să protejeze eficient peisajul digital al Republicii Moldova. Acest tip de instruire este foarte important, mai ales în mediul actual de securitate, care este foarte afectat de amenințări hibride, inclusiv de atacuri cibernetice”, a declarat Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării al Republicii Moldova.
Exercițiul este desfășurat sub conducerea Academiei Estoniene de e-Guvernare într-un mediu de simulare oferit de CybExer Technologies, o companie estonă de securitate cibernetică premiată de NATO.
În timpul exercițiului, Echipele Albastre, formate din experți în domeniul securității cibernetice militare din Republica Moldova, sunt angajate în instruiri cibernetice desfășurate prin metoda „foc viu”. Echipa Roșie, a organizatorilor, lansează un atac intensiv în timp real împotriva infrastructurii virtuale a Echipelor Albastre. Fiecare Echipă Albastră trebuie să evalueze criza și să asigure protecția și eficiența serviciilor și rețelelor aflate sub atac cibernetic.
Exercițiul cibernetic face parte din măsura de asistență a Facilității Europene pentru Pace (EPF) pentru a consolida capacitățile de securitate cibernetică și reziliența Ministerului Apărării și a Forțelor Armate ale Republicii Moldova. Costul total este de 4 milioane de euro și durează din decembrie 2022 până în septembrie 2025.