Cetățenii Republicii Moldova ar putea fi limitați la plățile cash mai mari de 100 de mii de lei lunar, fiind obligați să folosească în acest caz doar transferul bancar.
În acest sens, Guvernul de la Chișinău a aprobat miercuri, 15 noiembrie, un proiect de lege care prevede limitarea folosirii numerarului în economie.
Președintele Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, Leonid Cerescu, a atenționat, în cadrul ședinței de Guvern, că pe marginea acestui proiect există „obiecții mari” și că documentul nu a primit „aviz favorabil din partea grupului de lucru al Comisiei de stat”.
Totuși, în ciuda sugestiilor privind necesitatea unei „consultări suplimentare”, proiectul de lege privind efectuarea decontărilor în numerar, elaborat de Ministerul Finanțelor, a fost votat de Guvernul de la Chișinău.
Potrivit autorităților, proiectul legii privind efectuarea decontărilor în numerar prevede norme mai exacte referitor la circulația numerarului în circuitul economic și orientarea spre efectuarea plăților prin transfer.
„Acest fapt va asigura creșterea transparenței și securității tranzacțiilor, combaterea evaziunii fiscale și a concurenței neloiale”, susține Guvernul de la Chișinău.
Conform prevederilor proiectului, plățile în numerar ale persoanelor fizice nu trebuie să depășească 100 de mii de lei lunar, în caz contrar, tranzacțiile trebuie efectuate doar prin transfer bancar.
De asemenea, notarii vor fi obligați să nu autentifice contractele de vânzare-cumpărare pentru bunurile imobile în cazul în care depășesc valoarea a 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate, iar plățile nu sunt efectuate prin transfer. Același lucru se referă și la mijloacele de transport, dacă acestea depășesc valoarea echivalentă a 50 de salarii medii lunare pe economie.
Totodată, agenții economici vor putea folosi numerarul pentru a achita salariile, diverse servicii sau amenzi. Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului Republicii Moldova spre examinare.
Menționăm că anterior și în România a existat o tentativă de a reduce plafonul pentru plățile cash. Însă, aceste modificări au fost aspru criticate atât de societate, cât și de experți, determinând Guvernul Ciolacu să renunțe la această lege.