Guvernul de la Kiev a adoptat o decizie privind utilizarea conceptului de „limba română” în loc de „limba moldovenească” în Ucraina. Anunțul a fost făcut joi, 16 noiembrie, de Ministerul Educației de la Kiev.
Potrivit sursei citate, în prezent, se lucrează la alinierea legislației ucrainene în vigoare cu această decizie, ceea ce include multe acte normative interne.
„De asemenea, subliniem că toate actele ulterioare ale Guvernului vor fi adoptate ținând cont de aceste acorduri. Și toți funcționarii publici care vor încălca decizia Guvernului vor suporta responsabilitate disciplinară”, se arată într-o declarație oficială a Ministerului Educației din Ucraina, care a fost publicată inclusiv în limba română.
Totodată, Kievul a mai precizat că faptele menționate în mass-media despre manualele tipărite se referă la exemplarele aprobate pentru tipar în luna mai a acestui an.
„Majoritatea acestor manuale au fost tipărite vara, înainte de adoptarea deciziei de a nu utiliza conceptul de „limba moldovenească”. Astăzi, Ministerul Educației și Științei din Ucraina a oprit orice tipărire suplimentară a acestor manuale. De asemenea, se dezvoltă un mecanism pentru înlocuirea exemplarelor tipărite anterior cu manuale în limba română”, au mai dat asigurări autoritățile ucrainene.
Menționăm că precizările Ministerului Educației din Ucraina au venit în contextul în care acum câteva zile presa din România a publicat copiile după copertele manualelor de „Limba moldovenească” și de „Literatura moldovenească și universală”, ambele pentru elevii români de clasa a V-a.
Cele două cărți erau pregătite pentru viitorul an școlar la editura didactică „Svit”, finanțată de guvernul ucrainean, în ciuda faptului că acum câteva săptămâni oficialii de la București și Kiev anunțase despre intenția Ucrainei de a renunța la așa-zisa „limbă moldovenească”.