Sprijinul oferit de către România Republicii Moldova este unul „fără precedent”, iar în 2023 s-ar putea ridica la cel puțin trei miliarde de euro.
Calculele au fost făcute de echipa Departamentului de studii economice a Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN), condus de Petrișor Peiu, și vor fi publicate curând, a anunțat profesorul universitar Dan Dungaciu într-un interviu pentru Ziarul Național.
„În momentul în care vorbim, sprijinul României pentru R. Moldova este fără precedent, deși aproape nimeni nu vorbește despre asta. Nu a existat o perioadă istorică în care sprijinul României să nu fi fost mai consistent… Calculele pe care le face echipa Departamentului de studii economice FUMN, condus de domnul Petrișor Peiu și care vor fi publicate curând, ne arată că sprijinul din 2023 a ajuns la suma colosală de 3 miliarde de euro! Adică, 1% din PIB-ul României! Atenție! Vorbim atât de sume pe care România le oferă R. Moldova, cât și sumele pe care Chișinăul nu le plătește României – e vorba aici de rețele de transport, culoare verzi, energie, datorii, bani pentru preoți etc. Și nu am adăugat la asta banii consiliilor județene pentru localitățile din R. Moldova care vin din proiectele de înfrățire, pe care, deocamdată, nu le-am contabilizat”, a enumerat Dan Dungaciu.
Sociologul se întreabă „care e scopul” și „de ce faci” acest lucru, pentru că „trei miliarde de euro nu mai sunt joacă”.
„Eu cred, sau mai degrabă sper, că este un plan elaborat și bine gândit al relației bilaterale, în ciuda iluziilor „moldoveniste” pe care le încearcă unii sau alții… Rămân în continuare la concluzia pe care am lansat-o în ultima noastră discuție: nu există vreun moment mai favorabil după căderea URSS-ului ca Bucureștiul și Chișinăul să își asume cu adevărat un proiect comun. Când ai o conjunctură geopolitică atât de favorabilă și pui în mișcare 3 miliarde de euro pe an, ar fi eșecul unei întregi generații politice, de pe ambele maluri ale Prutului, să fie altfel…”, a punctat Dan Dungaciu.