Episcopul de Bălți, împreună cu un sobor de preoți de pe ambele maluri ale Prutului, au pus piatra de temelie a Catedralei şi Centrului Cultural Românesc din Bălți, obiective ce vor fi ridicate în municipiu.
Paraclisul va avea hramurile „Duminica Sfinţilor Români”, „Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei” și „Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina”, iar constructorii dau asigurări că primele slujbe în noul lăcaș vor fi oficiate vara viitoare.
Pietrele, în cele patru laturi ale noului sfânt locaş, au fost așezate de Episcopul de Bălţi, PCuv. PCuv. Arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, starețul Mănăstirii Hadâmbu din Arhiepiscopia Iașilor, Boris Marcoci, deputat în Parlamentul R. Moldova, și părintele Dorian Revenco, protopopul de Bălți.
În cuvântul său, Preasfințitul Antonie a mulțumit PCuv. Arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, starețul Mănăstirii Hadâmbu din Arhiepiscopia Iașilor, și firmei de construcție „Marsharcon” din municipiul Bălți, fără ajutorul cărora nu se putea începe ridicarea paraclisului episcopal. Un cuvânt de susținere și de încurajare a Episcopiei de Bălți a rostit și PCuv. PCuv. Arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, starețul Mănăstirii Hadâmbu.
În acest context, Preasfințitul Antonie a gratificat cu Ordinul Episcopiei de Bălți „Crucea bălțenă pentru clerici” și cu Ordinul Episcopiei de Bălți pentru mireni „Crucea Bălțeană pentru mireni” mai multe personalități care au ajutat Episcopia, printre care pe PCuv. Protosinghel Iorest Goraș, secretarul Mănăstirii Hadâmbu.
Terenul de 7.200 de metri pătraţi pe care va fi ridicat centrul cultural-religios a fost cumpărat cu sprijinul Guvernului României. Potrivit, Consulului General al României la Bălți, proiectul reprezintă o investiție pentru viitorul neamului românesc din nordul Republicii Moldova.