Profesorul, doctorul în drept și fostul procuror general al României, Augustin Lazăr și lectorul universitar, Manole Decebal Bogdan, doctor în drept la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, au susținut o lecție publică pentru studenții Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI din Republica Moldova
Astfel, profesorul Augustin Lazăr a abordat subiectul „Structuri judiciare și instrumente juridice de apărare a patrimoniului cultural”, oferind o perspectivă amplă asupra importanței protejării moștenirii culturale.
În acest context, studenților din Republica Moldova le-a fost prezentat un film documentar care dezvăluie povestea furtului brățărilor de aur dacice, vechi de aproape 2000 de ani, punând accentul pe investigația care a durat mai bine de zece ani, fiind desfășurată pe două continente: Europa și America de Nord. Investigația a fost coordonată de Augustin Lazăr, pe atunci, procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel din Alba Iulia.
Totodată, Manole Decebal Bogdan a adus în discuție provocările moderne ale utilizării tehnologiilor digitale la scară largă. În prezentarea sa, intitulată „Potențialele riscuri asupra societății, economiei și administrației prin utilizarea la scară largă a tehnologiilor digitale”, lectorul universitar a analizat implicațiile profunde ale avansului tehnologic asupra diverselor aspecte ale vieții contemporane, evidențiind atât avantajele, cât și riscurile asociate.
Conform Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI din Republica Moldova, evenimentul a reprezentat o „oportunitate pentru studenți de a analiza teme de actualitate din domeniul juridic și tehnologic, sub îndrumarea celor doi experți recunoscuți în domeniu”.