Convenţia Naţională pentru Integrare Europeană recomandă trecerea oficială a Republicii Moldova la a doua fază a liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană, cât mai curând posibil. Înainte de aceasta, Moldova trebuie să finalizeze implementarea completă a condiţiilor din prima fază a acestui proces, informează MOLDPRES.
Aceasta este una dintre recomandările formulate astăzi, în cadrul unei mese rotunde, de Grupul de Lucru privind liberalizarea Regimului de Vize al Convenţiei Naţionale pentru Integrare Europeană.
În cadrul mesei rotunde au fost abordate subiecte referitoare la realizările şi progresele înregistrate de Republica Moldova în cadrul primei faze a implementării dialogului cu Uniunea Europeană privind liberalizarea regimului de vize. La finalul mesei rotunde, au fost formulate un şir de recomandări privind procesul de liberalizare a regimului de vize. Acestea se referă la menţinerea ritmului accelerat al implementării Planului de Acţiuni privind regimul liberalizat de vize şi alocarea corespunzătoare a resurselor bugetare, corelând mai strâns procesul de liberalizare a regimului de vize şi asistenţa externă dedicată implementării acestor reforme.
De asemenea, în cadrul mesei rotunde a fost evidenţiată necesitatea consolidării acţiunilor de informare şi comunicare directă şi continuă dintre autorităţi şi cetăţeni, bazată pe o strategie de comunicare privind procesul de liberalizare a regimului de vize asigurată cu resurse bugetare.
Participanţii la eveniment au recomandat şi continuarea dialogului cu Parlamentul RM, deoarece implementarea fazei a doua a Planului de Acţiuni la fel presupune ajustarea şi amendarea cadrului legislativ adiacent, întru asigurarea unei implementări cuprinzătoare şi eficiente a condiţionalităţilor dialogului pe vize.
Recomandările formulate în cadrul mesei rotunde urmează a fi expediate autorităţilor şi factorilor de decizie relevanţi.
Proiectul „Convenţia Naţională pentru Integrare Europeană” este implementat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Asociaţia pentru politică Externă şi Centrul Analitic Independent Expert-Grup, cu susţinerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei. Scopul iniţiativei este de a stimula dezbateri ample şi de a formula recomandări pentru structurile guvernamentale, cu participarea societăţii civile, în vederea adoptării şi implementării standardelor comunitare în Republica Moldova, notează MOLDPRES.
Foto: radiochisinau.md