În primele trei trimestre ale acestui an, debursările din granturile și împrumuturile externe pentru susținerea bugetului de stat al Republicii Moldova au constituit circa 7,55 miliarde de lei moldovenești, arată datele Ministerului Finanțelor de la Chișinău.
Potrivit sursei citate, volumul intrărilor de granturi și împrumuturi în primele 9 luni ale anului 2023 au fost cu circa 2,1 miliarde de lei moldovenești mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut (9,67 miliarde lei) și cu 1,85 miliarde lei mai puțin decât a fost planificat, scrie mold-street.com.
Scăderea a fost rezultatul reducerii cu 2,86 miliarde de lei a intrărilor de împrumuturi externe: de la 7,73 miliarde de lei în 9 luni ale anului 2022 – la 4,87 miliarde de lei în aceeași perioadă din 2023. În aceeași perioadă valoarea granturilor externe a crescut cu circa 38%: de la 1,94 miliarde de lei – la 2,67 miliarde de lei.
Datele Ministerului Finanțelor relevă că, în trimestrul întâi al anului 2023, încasările au constituit 824,49 milioane de lei, cea mai mare parte – circa 25,85 milioane de euro – fiind împrumuturi de la Fondul Monetar Internațional.
La acestea se adaugă un grant de 283,3 milioane de lei de la PNUD (contribuția Elveției și Suediei la Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice).
În trimestrul II al anului 2023, încasările au crescut semnificativ, ajungând la 2,71 miliarde de lei. Și în această perioadă cea mai mare asistență pentru susținerea bugetului a fost sub formă de împrumuturi de la FMI – 86,85 milioane de euro sau circa 1,73 miliarde de lei.
De la Comisia Europeană a intrat o asistență macrofinanciară sub formă de împrumut de circa 39,8 milioane de euro și 10 milioane de euro în calitate de grant. În total – circa 985 milioane de lei.
În trimestrul III al anului 2023, debursările din granturile și împrumuturile externe pentru susținerea bugetului de stat al Republicii Moldova au constituit peste patru miliarde de lei, din care 2,18 miliarde de lei au fost sub formă de grant.
Circa 99,8% din totalul asistenței externe din trimestrul III a fost debursată în cadrul Programului „Moldova, măsuri în situație de urgență, reziliență și competitivitate. Operațiunea de politici de dezvoltare 2”, de către Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, parte a grupului Băncii Mondiale.
În total, pentru acest an a fost planificată încasarea unei asistențe externe pentru susținerea bugetului de 16,87 miliarde de lei, din care 12,55 miliarde de lei sunt împrumuturi, iar 4,32 miliarde – granturi. Respectiv, în ultimul trimestru al anului ar urma să fie debursate peste 9 miliarde de lei granturi și împrumuturi externe.
Cea mai mare parte este destinată pentru a acoperi deficitul bugetar enorm, creat ca urmare a efectelor crizei energetice și războiului din Ucraina.