Armata Republicii Moldova a recepționat marți, 12 decembrie, un nou lot de echipament oferit de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European pentru Pace (EPF).
Conform informațiilor prezentate de Ministerul Apărării de la Chișinău, lotul respectiv face parte dintr-un proiect destinat dezvoltării capabilităților medicale și de geniu ale Armatei din R. Moldova, aprobat pentru anul 2021, cu o valoare totală de 7 milioane de euro.
Astfel, cel de-al doilea lot de asistență, care a fost recepționat astăzi, conține drone pentru scanarea terenului, detectoare de mine, accesorii pentru extragerea obiectelor explozive din sol, echipament de protecție, costume de geniu, seturi de acordare a ajutorului medical, generatoare, dar și unități de tehnică de geniu.
Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării de la Chișinău, a mulțumit pentru acest sprijin, care demonstrează că „Uniunea Europeană ne susține în realizarea obiectivului de modernizare a Armatei Naționale”.
„Acesta va fi utilizat în asigurarea unei activități eficiente a subdiviziunilor de geniu și medicale ale Armatei Naționale, ceea ce va spori capacitățile noastre de acordare a sprijinului necesar autorităților publice în gestionarea situațiilor de criză”, a declarat Anatolie Nosatîi.
La rândul său, Jānis Mažeiks, ambasadorul UE la Chișinău, a remarcat că asistența noastră „reflectă angajamentul neclintit față de menținerea securității și stabilității în regiune, dar și eforturile UE de consolidare a instituțiilor de securitate și apărare ale Republicii Moldova”.
Menționăm că în anul 2021, Uniunea Europeană a lansat platforma de suport „Instrumentul European pentru Pace”, și tot atunci Consiliul European a aprobat prima tranșă de ajutor pentru sistemul de apărare al Republicii Moldova.
Inițial, pachetul de asistență financiară a constituit șapte milioane de euro. Ulterior, sprijinul a ajuns la suma totală de 87 milioane de euro. Acesta are drept scop sporirea capacităților de apărare ale R. Moldova prin asigurarea Armatei cu echipament medical, de geniu, logistic, comunicații tactice, supraveghere aeriană, comandă și control, mobilitate și apărare cibernetică.