Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit miercuri, 13 decembrie, la Sala Tronului de la Palatul Regal seara anuală dedicată de Familia Regală a României corpului diplomatic acreditat la București.
Astfel, în discursul susținut în fața invitaților după intonarea Imnului Regal de către Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, Custodele Coroanei Române a făcut o radiografie a situației din Europa și Orientul Mijlociu, pledând puternic cauza Republicii Moldova în actualele condiții geopolitice.
„Ceea ce se întâmplă în Ucraina răstoarnă toate ipotezele noastre anterioare cu privire la aranjamentele europene de apărare. Cu toate acestea, cu mult înainte ca tancurile rusești să încalce suveranitatea Ucrainei, R. Moldova vulnerabilă era deja supusă la tipul de agresiune și strategii care au devenit ulterior și soarta Ucrainei. R. Moldova a supraviețuit, dar a rămas relativ săracă și foarte vulnerabilă. Și tocmai când a ales un lider prooccidental și un guvern hotărât să elimine corupția și să consolideze instituțiile democratice, invazia Ucrainei a plasat R. Moldova într-o situație extrem de periculoasă. Legătura dintre războiul din Ucraina și situația R. Moldovei este evidentă pentru toată lumea și continuă”, a declarat Majestatea Sa Margareta.
Potrivit Custodelui Coroanei, războiul din Ucraina „nu dă semne că se va sfârși”, iar comunitatea internațională nu ar trebui să uite „curajul și reușita Ucrainei de a continua să țină piept agresorului”, rămânând alături de Ucraina atâta timp cât ea va dori.
„Încercările Rusiei de a destabiliza R. Moldova vor continua să crească, aproape invers proporțional cu luptele din Ucraina. Asigurarea faptului că R. Moldova rămâne ferm angajată în politica sa de integrare europeană este o parte inseparabilă de asigurarea faptului că Ucraina prevalează în apărarea sa; cele două sunt fețe ale aceleiași monede. (…) Chiar și așa, situația rămâne atât precară, cât și periculoasă. Autoritățile de la Chișinău avertizează în permanență că Rusia este hotărâtă să destabilizeze Guvernul Republicii Moldova. Și asta pentru că tulburările din R. Moldova ar crea un pericol real în spatele principalelor forțe ucrainene care se opun acum invaziei. Obiectivul pe care mi l-am asumat, cu sprijinul atât al Guvernului României, cât și al Guvernului Republicii Moldova, este acela de a mă asigura că Republica Moldova nu este consumată de tragedia care afectează acum Ucraina, că Guvernul său reformator este sprijinit în atingerea obiectivului său și că poporului moldovean i se permite să își decidă propriul viitor, în loc să fie determinat de alții. Da, decalajul de bogăție dintre R. Moldova și UE rămâne mare. Și, într-adevăr, există probleme grave de guvernanță în republică. Dar, în același timp, cetățenii R. Moldova sunt probabil unul dintre cei mai înfocați susținători ai Europei. Iar populația este de o mărime modestă, astfel încât procesul de integrare și prețul care trebuie plătit pentru aceasta rămân modeste”, a subliniat Majestatea Sa Margareta.
Ea a mai adăugat că, atunci când războiul din Ucraina se va încheia, acest stat va avea nevoie de garanții de securitate și de fonduri uriașe pentru reconstrucție economică, dar „niciuna dintre acestea nu va produce rezultatele necesare, dacă R. Moldova nu este inclusă în ecuație”.
„Știu că avem multe alte priorități în fața noastră astăzi și toate necesită atenția noastră. Cu toate acestea, cu riscul de a spune ceva evident, de obicei nu noi alegem crizele, ci crizele ne aleg pe noi. Haideți să anticipăm, măcar o dată, următoarea criză. Făcând tot posibilul pentru a ne asigura că Ucraina continuă să reziste agresiunii și că R. Moldova rămâne întreagă și liberă”, și-a încheiat discursul Custodele Coroanei Române.
Menționăm că prima recepție de acest fel a avut loc acum 157 de ani, în Sala Tronului din Palatul Regal de atunci, și a fost găzduită de Principele Suveran Carol I, în primul său an de domnie. După aceea, în preajma fiecărui An Nou, Regii Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai I au păstrat tradiția onorării legăturilor diplomatice dintre România și țările lumii. După o întrerupere de cinci decenii, Regele Mihai I a reluat tradiția Serilor Regale anuale ale Corpului Diplomatic în decembrie 1997, la București. Majestatea Sa Custodele Coroanei a găzduit aceste evenimente începând din anul 2009. Serile au avut loc la Sala Regilor de la Palatul Elisabeta, în Holul de Onoare al Castelului Peleș și, din anul 2016 încoace, la Sala Tronului din Palatul Regal.