Un atelier de lucru privind armonizarea cadrului legal al Republicii Moldova în domeniul pescuitului și acvaculturii, în baza experienței României în calitate de stat membru al UE, s-a desfășurat joi, 14 decembrie.
Evenimentul a fost organizat de către Asociația EcoContact, în calitate de hub din Republica Moldova al Mecanismului de Asistență al Mării Negre, în parteneriat cu Ministerul Mediului al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe al României, în cadrul Agendei Maritime Comune.
Scopul evenimentului a constat în preluarea bunelor practici ale României privind armonizarea cadrului legal național în domeniul pescuitului și acvaculturii, precum și schimbul de opinii între cele două state și experți în domeniu, inclusiv pentru a identifica potențiale parteneriate și inițiative comune.
La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale atât din Republica Moldova, cât și din România: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, Administrația Națională Apele Române, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, experți, reprezentanți ai societății civile, asociații de pescuit și acvacultură.
Menționăm că începând cu anul 2024, Republica Moldova va prelua coordonarea Agendei Maritime Comune, fiind responsabilă de elaborarea unui plan de acțiuni, coordonarea grupurilor tehnice, precum și promovarea posibilităților de finanțare deschise statelor și părților interesate.