În 2023, Republica Moldova a exportat în total 78 mii de tone de prune, dintre care peste 60 de mii de tone au ajuns în Uniunea Europeană. Totodată, au fost exportate 16 mii de tone de cireșe, dintre care peste 2600 au ajuns pe piața comunitară.
În același timp, din cele 500 de mii de tone de mere recoltate, 110 mii de tone au fost exportate în 40 de state ale lumii, cu 80 de mii de tone mai puțin față de anul trecut.
„Piața UE pentru producători înseamnă, în primul rând, stabilitate, prețuri negociate, stabile și consecvență și coerență în livrări. Am început primele exporturi cu patru ani în urmă, cu 10 camioane pe întreg sezonul repartizate, pentru partenerii din UE, și astăzi avem aproximativ un export de o mie cinci sute de tone, în țări precum: România, Polonia, Croația, Slovenia. Anul acesta am avut exporturi și în Germania”, a subliniat Vlad Vidrașcu, un fermier din Ialoveni, potrivit Moldova1.
Totuși, cea mai mare parte a merelor sunt vândute pe piața CSI. Producătorii de fructe se arată încrezători că, odată cu inițierea negocirilor de aderare la Uniunea Europeană, aceștia vor obține noi oportunități pentru dezvoltarea sectorului, dar și pentru comercializarea fructelor pe piața UE.