Astăzi, se împlinesc 31 de ani de la recunoașterea reactivării Mitropoliei Basarabiei de Patriarhia Română. Evenimentul a avut loc în data de 19 decembrie 1992.
Adunarea Eparhială constituită la Chișinău a hotărât la 14 septembrie 1992 reactivarea Mitropoliei Basarabiei, care a existat din 1925, fiind sancționată prin Decretul Regal nr. 1942 din 4 mai 1925. A funcționat până în anul 1944 inclusiv.
Preasfințitul Petru Păduraru, Episcop de Bălți, a fost ales locțiitor de mitropolit al Mitropoliei Autonome a Basarabiei de stil vechi.
Adunarea Eparhială a hotărât, în numele clerului şi credincioşilor din Basarabia, revenirea la canonicitate a Mitropoliei Basarabiei şi trimiterea la Bucureşti a unei delegaţii, alcătuită din clerici şi mireni, pentru a adresa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române rugămintea ca Mitropolia Basarabiei să revină la rosturile ei canonice şi să-şi reia activitatea sub jurisdicţia de drept a Sfântului Sinod al Bisericii strămoşeşti a neamului românesc.
În data de 19 decembrie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act, cu binecuvântare, de reactivarea Mitropoliei Basarabiei şi printr-un Act Patriarhal şi Sinodal a recunoscut această Mitropolie ca autonomă şi de stil vechi, făcând parte integrantă din trupul Bisericii Ortodoxe Române şi având reşedinţa în Chişinău.
„Prin reactivarea Mitropoliei Basarabiei se săvârşeşte astăzi un act sfânt de adevăr şi dreptate, care reîntregeşte plinătatea comuniunii de credinţă strămoşească şi gândire românească”, se precizează în Actul Patriarhal şi Sinodal.
Preasfințitul Părinte Petru (Păduraru), fostul episcop de Bălţi al Mitropoliei Chişinăului, a devenit în 1992 locţiitor şi mai apoi, în octombrie 1995, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, cu drept de jurisdicţie extrateritorială asupra românilor ortodocşi din diaspora de răsărit.