Consumul de gaz al României a fost sâmbătă, 6 ianuarie 2024, de aproape 40 de milioane de metri cubi.
Producția locală a fost de 24,1 milioane metri cubi, extracția din depozite – 10,2 milioane de metri cubi și importăm prin Bulgaria 5,3 milioane de metri cubi. În același timp, România exportă 2,7 milioane de metri cubi către Ungaria. Acest export poate fi tranzit gaze prin România sau chiar un export propriu-zis de gaz producție locală. Ineditul vine dintr-un mic export către Republica Moldova, prin gazoductul Iași-Ungheni, pe unde pleacă 0,5 milioane metri cubi. Nu se întâmplă prea des să existe fluxuri de gaze pe această rută. În acest caz, este posibil ca R. Moldova să-și aducă din gazele pe care le-a stocat în depozitele din România sau să importe din producția românească.
În perioada următoare, un val de frig va veni peste România, conform prognozelor meteo. Este de așteptat așadar că se va înregistra un consum de gaze în creștere. Ministrul Energiei de la București, Sebastian Burduja, a declarat că vom depăși acest episod numai cu gaz românesc, fără a avea nevoie de importuri. Numai că România importă în prezent, chiar dacă nu este ger, transmite economedia.ro.
„Vine gerul, dar suntem pregătiți. Avem gaze în depozite la un nivel de 82,93%, diferența față de aceeași perioadă a anului trecut fiind de peste 176 milioane metri cubi. La cum a decurs iarna până acum, dar chiar și în condiții mai grele, cu maxim 1-2 episoade de ger sau viscol pe lună, vom trece iarna doar cu gaz românesc, din ceea ce avem înmagazinat și ceea ce producem”, a spus Burduja.
Uzual, în perioada de iarnă, consumul intern al României este asigurat din producția curentă, extracția din depozite și importuri.