Două instituții-cheie de la Chișinău sunt conduse de cetățeni ai României care au făcut carieră la București și și-au luat ulterior cetățenia Republicii Moldova. E vorba despre Banca Națională de la Chișinău și Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor. În paralel, mai mulți experți din România de nivel înalt – foști miniștri și șefi de instituții – joacă roluri cheie în Guvernul Republicii Moldova, transmite G4Media.
Șefi din România la instituții din Republica Moldova numiți de Chișinău
Anca Dragu – șefa Băncii Naționale a Moldovei. Senatorul USR Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor în România, a fost numită în 22 decembrie de Parlamentul de la Chișinău guvernator al Băncii Naționale. Decretul a fost semnat de președintele Maia Sandu în ziua în care fostul guvernator Octavian Armașu a fost revocat din funcție. Anca Dragu a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al Finanțelor Publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă președinte al Senatului României.
Daniel-Marius Staicu – șeful Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. În noiembrie 2022, Staicu a fost numit de către Guvernul Republicii Moldova în funcția de director al Serviciului pe un termen de 5 ani. Anterior, Daniel-Marius Staicu a fost șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din România. În 2021, Staicu fusese numit în funcția de director în cadrul Direcției conformitate Victoriabank – grupul financiar deținut de Banca Transilvania. Anterior, el a fost ofițer specialist la Serviciul pentru Investigarea Fraudelor din Poliția Română.
Șefi din România numiți de UE
Cosmin Dinescu. Uniunea Europeană l-a numit în aprilie 2023 pe diplomatul Cosmin Dinescu drept șef al Misiunii UE în Republica Moldova (EU Partnership Mission – EUPM). Cosmin Dinescu, diplomat de carieră cu gradul de ambasador, are o experiență de două decenii și jumătate în diplomație. Dinescu a fost secretar general al MAE, ambasador în Lituania și Croația, director general pentru afaceri juridice.
Misiunea civilă trimisă la Chișinău e o premieră pentru UE și e formată din experți în diferite domenii care consiliază autoritățile din R. Moldova pe următoarele direcții: securitate cibernetică și combaterea amenințărilor hibride și a dezinformării, consolidarea structurilor de gestionare a crizelor axate pe securitatea internă, furnizarea de echipamente necesare pentru gestionarea crizelor.
Înalți Consilieri pe lângă Guvernul R. Moldova, numiți de UE
Daniel Funeriu. Fost ministru al Educației în România, autorul celei mai profunde reforme în învățământ. În 1999 a obținut titlul științific de doctor în chimie la Universitatea din Strasbourg sub îndrumarea lui J.- M. Lehn, Laureat al Premiului Nobel. A lucrat apoi la Institutul de Cercetare Scripps din La Jolla (California) și Institutul Național de Știință și Tehnologii Industriale Avansate din Amagasaki (Japonia), Universitatea Tehnică din Munchen. În 2009 a devenit membru al Parlamentului European, apoi Ministru al Educației în România. A fost și consilier prezidențial.
Dragoș Ciuparu. A fost șeful Cercetării din România. Este inginer chimist de profesie și are un doctorat obținut la Universitatea Paris 7 „Denis Diderot”. A petrecut aproape 7 ani în cadrul Departamentului de Inginerie Chimică al Universității Yale, mai întâi ca cercetător postdoctoral, iar mai târziu ca cercetător științific. La sfârșitul anului 2005 s-a întors la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, România, înființând un nou grup de cercetare și obținând titlul de profesor.
Nicolae Grigore. E consilier pentru sectorul Servicii Financiare la Banca Națională a Moldovei. A activat anterior în cadrul Băncii Naționale a României și cu o experiență de peste 20 de ani în supravegherea prudențială și lupta contra spălării banilor.
Gabriela Scutea. Lucrează pe lângă Ministerul Justiției și Procuratura Generală din R. Moldova. A fost procuror general al României. Are o carieră de 27 de ani ca procuror în România.
Alexandru Săndulescu. A fost șeful ANRE în România. A obținut diploma de masterat în domeniul energetic la Universitatea Tehnică din București, și doctoratul în piețele energetice, și a făcut studii în domeniul reglementării utilităților la Universitatea Gainesville, Florida și Universitatea Sherbrooke din Montreal. A fost cercetător și director de programe în cadrul institutului național de cercetare-dezvoltare energetică ICEMENRG.
Victor Wili Apreutesei. Chestor de poliție, cu peste 21 de ani experiență în Poliția Română, începând ca ofițer de investigații criminale, analist și manager al unităților de analiză a informațiilor și de protecție a martorilor, precum și ca prim-adjunct al Inspectorului General al Poliției Române.
Victor Giosan. Expert pe lângă premierul R. Moldova pentru reforma administrației publice locale. Giosan are peste 21 de ani de experiență în calitate de manager de top și expert internațional în administrația publică centrală și locală din România. A fost secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului României (2005-2009). În calitate de consultant internațional, a activat în România și în alte țări europene.
Alți experți din România selectați de UE
Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor și al Integrării Europene din România, activează în prezent la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova pentru a ajuta echipa să se pregătească pentru negocierile de aderare la UE, transmite Radio Moldova.
Irina Alexe, expert UE pe lângă Guvernul Republicii Moldova. A fost secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne din România atât în Guvernul Cîțu, cât și în Guvernul Cioloș. Ea a primit gradul de chestor în MAI la 35 de ani și s-a pensionat la 42 de ani.