Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a decis să scumpească gazul și curentul pentru persoanele juridice situate în regiunea transnistreană, dar aflate sub jurisdicția autorităților constituționale ale Republicii Moldova.
Este vorba inclusiv despre cele opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Aceste măsuri vin ca răspuns la introducerea de către autoritățile de la Chișinău a taxelor vamale pentru agenții economici din regiunea transnistreană, transmite Ziarul Național citând presa din regiunea transnistreană.
Potrivit așa-zisului executiv de la Tiraspol, de la 1 februarie 2024 persoanele juridice aflate sub jurisdicția Chișinăului vor plăti aceleași tarife ca și cetățenii din dreapta Nistrului.
Astfel, prețul gazului va ajunge la aproape 16 ruble transnistrene (echivalentul a circa 17 lei), costul energiei electrice se va ridica la 2,54 de ruble (aproximativ 3 lei), în timp ce tariful pentru apă va depăși 11 ruble (aproximativ 12 lei).
Totodată, așa-numitul guvern de la Tiraspol susține că a anulat „regimul vamal preferențial” pentru fermierii din Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol.
Menționăm că de pe 1 ianuarie, autoritățile de la Chișinău au pus în aplicare un nou Cod Vamal care obligă agenții economici din regiunea transnistreană să achite taxele vamale în bugetul Republicii Moldova.
Separatiștii de la Tiraspol s-au arătat nemulțumit de noile prevederi, insinuând că „asta înseamnă plăți duble: către bugetul Transnistriei și către bugetul R. Moldova” și că „pierderile Transnistriei sunt estimate la zeci de milioane de dolari”.
De cealaltă parte, Chișinăul a explicat că agenții economici din regiunea transnistreană nu vor mai avea parte de scutiri, așa cum s-a întâmplat în ultimii 27 de ani, și vor achita taxe în bugetul de stat precum cei din dreapta Nistrului, fiind asigurat, astfel, principiul de echitate pentru toți reprezentanții mediului de afaceri din Republica Moldova.