Autoritățile din România au catalogat drept false informațiile răspândite în spațiul online potrivit cărora buletinele românești ale basarabenilor cu dublă cetățenie vor fi anulate, în cazul în care nu sunt găsiți la adresa de domiciliu din actul de identitate.
Într-un comentariu pentru portalul Stopfals.md, semnat de directorul general al DGEP al MAI din România, Cătălin Giulescu, se menționează că, potrivit legii, în cazul sesizării din oficiu că o persoană fizică nu locuiește la adresa cu care figurează înregistrată în Registrul național de evidență a persoanelor (RNEP), autoritățile solicită Poliției efectuarea de verificări în teren.
„În cazul în care se constată că persoana fizică în cauză nu locuiește la adresa declarată ca domiciliu, după finalizarea verificărilor și notificarea persoanei vizate, funcționarul de la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor efectuează mențiuni în RNEP, cu privire la încetarea valabilității mențiunii privind domiciliul, astfel încât aceste date să reprezinte istoric”, punctează DGEP din cadrul MAI al României.
Totodată, se subliniază că acțiunile autorităților au constat în „verificarea exercității drepturilor și obligațiilor cu bună credință”, în contextul în care RNEP a observat faptul că la anumite adrese și-au stabilit domiciliul mai mult de 1.000 de persoane.
„Acest aspect a condus la inițierea procedurii de anulare a domiciliului în RNEP. În consecință, nu au fost reținute cărți de identitate în vederea anulării, ci au fost reținute cărți de identitate anulate”, mai precizează șeful DGEP.
În decembrie 2023, pe rețelele sociale a luat amploare o campanie mediatică legată de presupuse abuzuri ale autorităților de la București față de cetățenii Republicii Moldova care dețin și cetățenia României. Zvonurile au fost lansate de Compania JustConsult, cea care oferă servicii pentru obținerea actelor românești.