Guvernul R. Moldova a ajustat miercuri, 10 ianuarie, cerințele de calitate ale uleiurilor vegetale comestibile, aliniindu-le la cele ale Uniunii Europene, în conformitate cu cele mai recente actualizări.
Proiectul prevede completarea cerințelor cu noțiuni noi de uleiuri vegetale, inclusiv ulei comestibil și ulei obținut prin presare, cerințe mai stricte pentru certificarea calității, confirmată prin rapoarte de încercări de laborator, includerea cerințelor generale și caracteristicilor fizico-chimice și organoleptice pentru diverse tipuri de ulei, precum și norme privind ambalarea, etichetarea și depozitarea uleiurilor.
În aceeași ședință, Guvernul a aprobat un proiect care stabilește cerințele de calitate și comercializare pentru materiile grase tartinabile de origine vegetală și/ sau animală, destinate consumului uman, în conformitate cu standardele europene.
Proiectul prevede cerințe de calitate, ambalare, etichetare, transportare pentru margarină, maioneză și produsele pe bază de grăsimi destinate industriei culinare, cofetăriei și panificației, cu conținut de grăsimi între 10% și 90%, provenite atât din producția autohtonă, cât și din import.