România ar intenționa să deschidă un consulat onorific în orașul Comrat din Găgăuzia, o unitate teritorială autonomă în componența Republicii Moldova.
Ministerul Afacerilor Externe de la București a admis, într-un răspuns oficial pentru Podul.ro, că România ar putea deschide, „la momentul potrivit”, un consulat onorific la Comrat, care „ar putea contribui în mod eficient” la promovarea intereselor politico-economice ale țării.
„Înființarea unui oficiu consular condus de un funcționar onorific al României în străinătate se poate realiza la propunerea misiunilor diplomatice ale României, cu consimțământul prealabil al statului de reședință, după o analiză riguroasă efectuată la nivelul Ministerului Afacerilor Externe și al altor instituții din România după caz, cu privire la oportunitatea demersurilor în cauză.
Prin deschiderea unui consulat onorific la Comrat, la momentul potrivit, numai după parcurgerea procedurilor specifice sus-menționate, apreciem că, pe viitor, instituția consulului onorific ar putea contribui în mod eficient la promovarea intereselor politico-economice ale României”, se arată într-un răspuns al MAE de la București, care poate fi văzut integral aici.
Menționăm că Găgăuzia este o regiune autonomă din sudul R. Moldova cu o populație de aproximativ 160.000 de oameni, majoritatea creștini ortodocși de origine turcă.
În anii ’90, regiunea a devenit un punct de foc, deoarece în timp ce Uniunea Sovietică se prăbușea, găgăuzii au fost la un pas de a crea o nouă Transnistrie, de data asta în sudul Republicii Moldova.
Obligat de Moscova, Mircea Snegur, președintele de atunci al R. Moldova, a promis autonomie găgăuzilor, dar a refuzat să accepte ideea independenței. Pe data de 23 decembrie 1994, Parlamentul de la Chișinău a votat așa-numita Gagavuz Yeri, Legea pentru Statutul Special al Găgăuziei.
Pe parcursul ultimilor ani, Uniunea Europeană a investit în zeci de proiecte din UTA Găgăuzia. La fel și România, cel mai cunoscut fiind proiectul de reparație a grădinițelor.