Victor Organ, un specialist în valorificarea patrimoniului fotografic din R. Moldova, și-a propus documentarea și conservarea culturală a istoriilor și amintirilor uitate prin crearea a șase muzee regionale. Inițiativa sa este una dintre cele 10 câștigătoare ale programului „Muzeele Viitorului, sprijinită financiar de mai multe instituții europene, notează diez.md.
Victor Organ a observat că o mare parte din fotografiile vechi sunt pe cale de dispariție din cauza degradării. Astfel, a decis să-și construiască o arhivă proprie de fotografii, din perioada interbelică, și pentru că nu a vrut să fie doar un colecționar de fotografii, Victor și-a propus chiar să le expună în muzeele regionale.
Prin programul „Muzeele Viitorului”, el a demarat în acest an procesul de colectare, digitalizare și restaurare a fotografiilor localnicilor din șase sate: Horești, Trușeni, Sofia, Mereni, Călărași și Taraclia. Sute de fotografii, selectate în baza criteriilor precum vechimea, istoria și procedeul artistic, au fost restaurate cu grijă. Prin acest proiect, Victor a avut un scop clar: să colaboreze cu muzeele regionale, pentru a actualiza expozițiile existente.
„Dacă la Chișinău mai sunt muzee unde se schimbă expozițiile, la muzeele regionale, expozițiile sunt permanente. Cum au fost puse exponatele în anii ʼ80-’90, așa au rămas și până acum, poate doar s-au mai adăugat câteva obiecte. Pe lângă asta, muzeele s-au bucurat de faptul că nu aducem expoziția noastră de undeva la ei, dar că facem expoziția din ce au ei, ce au oamenii la sat, din fotografiile lor, adică nu venim cu fotografii făcute la Chișinău sau peste hotare, ca ei să vadă ceva străin pentru ei. Când vor vizita expoziția, își vor vedea fotografiile lor, pur și simplu îmbunătățite”, a subliniat bărbatul.
Pentru aceste expoziții, Victor a reușit să achiziționeze dintre cele mai avansate scanere din R. Moldova, capabile să redea atât peliculele color, cât și pe cele alb-negru. Astfel, sălile de muzeu implicate în proiect pot concura cu galerii și spații alternative din Chișinău, expozițiile fiind nu doar despre proiectarea unor fotografii mai vechi, dar și despre experiențe imersive pentru vizitatori.
Pentru viitor, Victor are planuri ambițioase: vrea să dezvolte un site care să găzduiască o arhivă fotografică accesibilă publicului larg. În același timp, se concentrează pe extinderea numărului de expoziții fizice, offline, pentru a conecta vizitatorii nu doar cu imaginile, ci și cu poveștile pe care le însoțesc, încercând să ofere o perspectivă comprehensivă asupra trecutului și prezentului într-un singur spațiu.
Programul „Muzeele Viitorului” își propune creșterea vizibilității instituțiilor culturale prin integrarea inovațiilor, modernizarea spațiilor și monetizarea experiențelor vizitatorilor. Inițiativa este implementată de Artcor, Asociația Companiilor Creative COR, în cadrul Moldova Creativă sub egida Ministerului Culturii, cu sprijinul USAID, Suedia și Marea Britanie, prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului și al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală.