O rută turistică care cuprinde ambele maluri ale Prutului, numită „Eminescu: o cultură – o rută în zona transfrontalieră Bălți – Botoșani”, a fost lansată, pe 15 ianuarie, la Bălți, de Ziua Culturii Naționale.
Traseul cultural „Mihai Eminescu” include Aleea Lacului cu Nuferi, Aleea Clasicilor, Aleea Plopilor fără Soț, Aleea Luceafărului.
În cadrul proiectului implementat de autorități din R. Moldova și România, la Bălți a fost amplasată o statuie a lui Mihai Eminescu, pe Strada Independenței, cunoscută ca pietonala din municipiu.
La Botoșani, orașul natal al poetului, a fost creat un grup statuar în mărime naturală care îi reprezintă pe Mihai Eminescu și pe Veronica Micle.
„Acest grup statuar se află pe malul lacului din parcul în care îi plăcea poetului să se plimbe și care astăzi poartă numele lui. În anul 1887, Veronica Micle a venit să-l vadă pe Eminescu și a stat câteva zile în oraș, plimbându-se cu poetul prin acest parc. Scopul acestor statui în mărime naturală, dar care nu sunt puse pe soclu, este să-l facă pe poet prezent în viața locuitorilor de astăzi ai celor două municipalități și pentru a pune în valoare potențialul turistic acestor două orașe”, a informat Oficiul Național al Turismului al Republicii Moldova.
Menționăm că valoarea totală a proiectului transfrontalier este de 1,62 de milioane de euro. Banii au fost oferiți de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun „România-Republica Moldova 2014-2020. Interreg NEXT Romania – Republica Moldova”.