Astăzi se împlinesc 15 ani de la trecerea la cele veșnice a poetului Grigore Vieru.
Poetul a decedat pe 18 ianuarie 2009, la două zile după un grav accident rutier. Accidentul s-a produs în noaptea de 16 ianuarie, în localitatea Dănceni, raionul Ialoveni. Grigore Vieru se întorcea la Chișinău, după un spectacol desfășurat la Cahul. Poetul a fost transportat de urgență la spital, unde s-a aflat timp de două zile în comă, însă nu a mai putut fi salvat de medici.
Ziua în care a fost înmormântat, 20 ianuarie, a fost declarată zi de doliu național.
Numit de critici un „Eminescu al Basarabiei” la sfârșitul anilor ’80, Grigore Vieru a fost unul dintre figurile de bază care au inspirat mișcarea de eliberare națională a basarabenilor. Din 1988 poetul a fost în prim planul luptei politice pentru identitatea națională a românilor basarabeni și a pledat pentru reunificarea Basarabiei cu România.
Născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererâta, județul interbelic Hotin, România, astăzi raionul Briceni din Republica Moldova, Grigore Vieru a militat pentru revenirea la alfabetul latin și adevărul istoric.
Poetul a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. Câteva școli din Republica Moldova, un bulevard din Chișinău, o stradă din Iași și una din Buzău (România) poartă numele lui Grigore Vieru.
Pe 11 februarie 2010, cu trei zile înainte de ziua sa de naștere, a fost instalat bustul poetului pe Aleea Clasicilor.