Directorul Centrului Român de Strategii, Eugen Popescu, și fostul parlamentar de la Chișinău, expert în relații internaționale, Vlad Cubreacov, au discutat în cadrul emisiunii „La Hartă” despre soarta sutelor de mii de etnici români din Albania.
„Pentru 400 de etnici albanezi, România acordă un loc în Parlamentul României, reviste și un buget anual de un milion de euro. În schimb, cei 300.000 de aromâni din Albania nu au niciun drept și primesc zero euro de la Guvernul din Tirana (…) Statul român își respectă angajamentele, în schimb Albania rămâne restanțieră la acest capitol”, a subliniat Vlad Cubreacov în cadrul emisiunii.
Potrivit acestuia, președintele Klaus Iohannis și ministerul Afacerilor Externe de la București nu fac nimic pentru cei 300.000 de români/aromâni din Albania, în timp ce guvernul albanez își bate joc de ei.
„Reprezentantul aromânilor, numit de prim-ministrul albanez, este un grecofil și are cetățenia greacă. Iar Ioahannis, MAE, Ambasada României la Tirana și Guvenul român nu zic nimic și nu fac nimic”, a mai adăugat Eugen Popescu.
Aromânii din Albania reprezintă a doua minoritate ca număr de membri după cea greacă și una dintre populațiile autohtone (alături de cea greacă) de pe teritoriul acestui stat. Acest statut (de minoritate) este recunoscut oficial.
Pe 13 octombrie 2017, Parlamentul albanez, la cererea Uniunii Europene, a votat un proiect de lege privind protecția minorităților etnice, aromânii primind astfel statut oficial de minoritate națională. Însă recunoașterea lor ca minoritate națională a Albaniei nu a îmbunătățit semnificativ situația lor, aromânii rămânând în continuare o minoritate discriminată și fără sprijin substanțial din partea statului albanez, ei nebeneficiind nici în prezent de destule școli în care să-și învețe limba maternă, mass-media, instituții culturale, susținere guvernamentală pentru a-și păstra identitatea proprie.