Republica Moldova a fost condamnat, până acum, de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) de 599 de ori, fiind obligată să plătească despăgubiri totale de 22 813 920 de euro pentru încălcarea drepturilor omului.
Potrivit unei analize realizate în baza Raportului de activitate al CtEDO, realizate de Centrul pentru Resurse Juridice din R. Moldova (CRJM), cele mai frecvente tipuri de violări constatate de CtEDO în cauzele R. Moldova rămân a fi neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, maltratarea, anchetarea inadecvată a maltratărilor şi deceselor, detenţia în condiţii proaste, detenția ilegală și casarea neregulamentară a hotărârilor judecătoreşti irevocabile, transmite presa de la Chișinău.
În anul 2023, CtEDO a condamnat R. Moldova în 24 de cauze, statul fiind obligat să achite despăgubiri de 365 722 de euro.
„În ceea ce privește numărul de hotărâri pronunțate în 2023, R. Moldova s-a plasat pe locul 11 din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei și tot pe locul 11 în ceea ce privește numărul total de hotărâri pronunțate împotriva sa”, se arată în analiza CRJM făcută publică vineri.
Aceeași sursă relevă că, pe parcursul anului trecut, CtEDO a recepționat 653 de cereri îndreptate împotriva R. Moldova, cu 2% mai mult decât în 2022. Astfel, R. Moldova se află pe locul 5 din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei în ceea ce privește numărul de cereri depuse pe cap de locuitor.
„În 2023, cetățenii R. Moldova s-au adresat la CtEDO de 6,5 ori mai des decât media europeană. La 31 decembrie 2023, 1 149 de cereri încă aşteptau să fie examinate. Circa 97% dintre acestea au şanse mari de succes. Această cifră este mai mare decât numărul total de cereri în baza cărora R. Moldova a fost condamnată în cei 26 de ani de când poate fi acționată la CtEDO. În ceea ce priveşte numărul cererilor ce așteaptă examinarea, R. Moldova este pe locul 10 din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei”, se mai arată în documentul semnat de CRJM.
În total, CtEDO a înregistrat în anul trecut 34 650 de cereri, cu 24% mai puțin decât în 2022. Potrivit CtEDO, acest lucru poate fi explicat, în principal, prin scăderea numărului de cereri care provin din Rusia, Turcia, Serbia și Grecia.