Banca Națională a Moldovei (BNM) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din România vor să-și aprofundeze colaborarea pentru „consolidarea sectorului asigurărilor” din stânga Prutului.
Subiectul a fost discutat, săptămâna trecută, în cadrul unei întrevederi la București între Anca Dragu, guvernatorul BNM și Alexandru Petrescu, președintele ASF.
Guvernatorul BNM a subliniat în cadrul discuțiilor că „acest sector trebuie să fie funcțional, iar participanții la această piață să fie protejați”. „În centrul sistemului trebuie să se afle persoana asigurată și interesele acesteia, cu atât mai mult cu cât unele asigurări sunt obligatorii”, a adăugat Anca Dragu.
La rândul său, Alexandru Petrescu, președintele ASF, și-a exprimat susținerea pentru intensificarea colaborării și pentru extinderea portofoliului de proiecte comune dintre cele două instituții: „Autoritatea de Supraveghere Financiară își propune să preia rolul de agregator al sprijinului pentru Banca Națională a Moldovei pe tot spectrul comun din aria pieței financiare non-bancare, mai ales în contextul obiectivului Republicii Moldova de aderare la UE”, a declarat Alexandru Petrescu.
Banca Națională a Moldovei a preluat recent atribuții privind reglementarea și supravegherea pieței de asigurări.
Părțile au mai discutat și chestiuni ce țin de continuarea procesului de aliniere legislativă la cadrul UE, de supravegherea bazată pe riscuri, de adoptarea de tehnologii și instrumente digitale, de interoperabilitatea între piețele celor două țări, pe anumite segmente, precum și de intensificarea schimbului de experiență.
De asemenea, în perioada 25-26 ianuarie 2024, angajați ai BNM din cadrul Departamentelor Supraveghere Bancară și Reglementare și Autorizare s-au aflat într-o vizită de studiu la Autoritatea de Supraveghere Financiară din România, în scopul consolidării asistenței tehnice în domeniul supravegherii prudențiale a activității societăților de asigurare-reasigurare în vederea alinierii cadrului legislativ la acquis-ul UE în ceea ce privește indicatorii prudențiali.
Menționăm că Autoritatea de Supraveghere Financiară din România se află în mijlocul unui scandal privind dublarea tarifelor RCA și acordarea de prime și bonusuri în contextul în care sub supravegherea sa două mari companii de asigurări au falimentat.