Anca Dragu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), a semnat marți, 30 ianuarie, cererea de aderare a Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA).
„Este o zi istorică pentru R. Moldova. Este ziua în care avem, din partea BNM, o declarație clară și neechivocă a dorinței de a fi parte a sistemelor europene, astăzi – parte a sistemului unic de plăți din Europa. Arată angajamentul nostru, contribuția BNM în acest parcurs european și, totodată, reprezintă un eveniment important pentru economia R. Moldova”, a declarat Anca Dragu la ceremonia de semnare.
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei a prezentat și beneficiile aderării la Zona Unică de Plăți în Euro.
„În primul rând, cel al costurilor. Este în avantajul tuturor participanților să avem plăți rapide, transparente, sigure, dar și la un preț sustenabil. Cu acest sistem, o plată ar putea fi făcută în circa 24 de ore, poate chiar zi cu zi și, în loc să plătim 20, 30, 50 de euro pe tranzacție, să achităm numai 1, 2 sau 3 euro. Asta înseamnă un pas uriaș pentru toți cei care participă la sistemul economic – fac plăți în numele persoanelor fizice sau al companiilor. Cred că aceasta va fi o veste foarte bună pentru cetățenii R. Moldova care trăiesc și muncesc în străinătate și transferă remitențe, transferă din agoniseala lor către rude”, a menționat Anca Dragu.
La eveniment au participat și reprezentanții băncilor comerciale din Republica Moldova.
SEPA urmează să evalueze cererea depusă de R. Moldova și să conecteze acest stat la sistemul unic. Guvernatorul BNM a estimat că evaluarea va dura în jur de un an, iar conectarea – încă jumătate.
Menționăm că Zona Unică de Plăți în Euro (Single Euro Payments Area – SEPA) reprezintă un efort al Uniunii Europene de a crea o piață a plăților integrată, transparentă și competitivă.
Scopul SEPA este de a elimina diferențele între plățile interne și transfrontaliere în euro pentru a oferi persoanelor fizice și juridice servicii de plată sigure, fiabile și ușor de utilizat. Zona include în prezent cele 27 de statele membre ale Uniunii Europene și Marea Britanie, Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Elveția, Monaco, San Marino, Andorra și Vatican.