,,Bucureştiul nu a renunţat la planul său strategic de refacere a României Mari. Pur si simplu, ei au încetat să exercite presiuni, care să deranjeze autorităţile ucrainene. Au trecut la tactica realizării pe etape a scenariului: mai întâi să atragă Transnistria în Moldova, pentru ca apoi Moldova reunificată să fie inclusă în România”, a declarat şeful Centrului pentru studii militaro-politice din Ucraina, Dmitri Tymciuk, citat de Nezavisimaia gazeta.
Publicaţia scrie că România, considerată până de curand cel mai problematic dintre vecinii Ucrainei, şi-a intensificat în ultimul timp eforturile de apropiere de Kiev, erijându-se în al doilea avocat al Ucrainei în Uniunea Europeană, după Polonia. Totodată, Nezavisimaia gazeta notează că Bucureştiul urmăreşte propriile sale obiective legate de viitorul Republicii Moldova, ceea ce determină Kievul să se teamă că noul parteneriat ascunde riscul unei agravări a relaţiilor ruso-ucrainene.
Publicaţia rusească aminteşte de problemele care au generat o deteriorare a raporturilor dintre Romania şi Ucraina, între 2004 si 2009: disputarea dreptului de proprietate a Insulei Şerpilor din Marea Neagră şi
asupra insulei Maican, eliberarea de paşapoarte româneşti pentru ucrainenii din regiunile Cernăuţi şi Odessa, teritorii care s-au aflat în componenţa României, pretenţiile de ambele părţi în ceea ce priveşte respectarea drepturilor minorităţilor naţionale. Nezavisimaia gazeta menţionează că o oarecare încălzire a relaţiilor dintre România şi Ucraina s-a produs în noiembrie anul trecut, dupa întrevederea miniştrilor de externe ai celor două ţări, când şeful de atunci al diplomaţiei române, Teodor Baconschi, a declarat, cu acel prilej, că România nu are nici un fel de pretenţii teritoriale faţă de integritatea teritorială a altor state. Schimbarea poziţiei Bucureştiului a fost confirmată în timpul summit-ului NATO de la Chicago, din luna mai, când preşedintele României Traian Băsescu a fost unul dintre cei trei lideri care au convenit să discute cu Viktor Ianukovici, convenind asupra intensificării dialogului diplomatic.
Tot Nezavisimaia gazeta citează din declaraţia deputatului ucrainean Taras Cernovol, care este de părere că ,,România ar putea renunţa la planul de alipire a Moldovei, dar nu în totalitate”. Parlamentarul ucrainean consideră că strategia s-a schimbat, Bucureştiul nemaisperând la reîntregirea teritorială a Republicii Moldova. ,,De curând, serviciile speciale româneşti au demarat o activitate aparent stranie în Transnistria – ele incită, practic, populaţia locală împotriva Chişinăului, împingându-i spre o apropiere de Rusia. Acest lucru poate fi interpretat drept o întreţinere a sentimentelor separatiste, cu scopul de a rezolva conflictul printr-o rupere definitivă. Probabil că, pierzând speranţa că Transnistria va putea fi reintegrată, românii au decis sa renunţe la acest nod gordian, pentru a se putea ocupa de Moldova”, a semnalat deputatul ucrainean.
Gazeta rusească precizează că preşedintele României Traian Băsescu intenţionează să efectueze o vizită la Kiev, care va fi organizată la cel mai înalt nivel diplomatic.