Anatol Popescu, fondatorul Asociației Național-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa a demonstrat în mediul online că „stejarul Unirii” din Ismail a fost plantat de Episcopul Cetății Albe și a Ismailului Iustinian Teculescu și de generalul Ion Florescu, și nu de Aleksandr Pușkin, așa cum se crede.
„A fost plantat de Episcopul Cetății Albe și a Ismailului Iustinian Teculescu (1865-1932) și de generalul Ion Florescu, conform articolului semnat de colonelul Traian Frunzescu din Ismail, în ziarul „Neamul Românesc” nr.95 din 27.04.1935 (director politic fiind Nicolae Iorga)”, scrie acesta într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Printre altele, Popescu menționează că în perioada ocupației sovietice plantarea stejarului din parcul catedralei orașului i se atribuia poetului rus Aleksandr Pușkin, care ar fi trecut prin Ismail în exilul său din gubernia Basarabia cu un secol mai înainte, în anii 1820-1823.
„Aș vrea să cred că „legenda stejarului lui Pușkin” a fost lansată intenționat în perioada sovietică. Altfel, cu siguranță, STEJARUL UNIRII Basarabiei cu România din Ismail ar fi fost demult tăiat la lemne. Se găsea vreun pretext, cel mai absurd, fără doar și poate”, a mai adăugat acesta.
În final, președintele Asociației „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa a îndemnat autoritățile locale să instaleze la umbra stejarului o placă memorială dedicată Episcopului Iustinian, una deja creată în Covasna și păstrată de Consulatul General al României la Odesa