Narcis Afrăsimei, directorul adjunct al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, a preluat, începând cu 1 ianuarie 2024, președinția Rețelei Europene a Institutelor Culturale (EUNIC Chișinău).
Predarea președinției a fost făcută de Stella Avalone, ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, care a ocupat această funcție în perioada 2022-2023.
EUNIC Chișinău este o organizație care înglobează mai multe institute de cultură ale statelor europene, cum ar fi Institutul Cultural Român, Instututul Goethe, Alianța Franceză, Institutul Cultural Danez, Institutul Polonez, Institutul Ceh și altele, dar și ambasade care își propun activități susținute pe zona de cultură: Ambasada Austriei, Ambasada Italiei, Ambasada Suediei și altele.
„De-a lungul vremii, EUNIC Chișinău s-a implicat în organizarea și susținerea mai multor proiecte culturale: Bienala Internațională de Pictură Chișinău, Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX, Ziua Europeană a Limbilor, Festivalul Internațional al Artelor BEFREE Fest”, a declarat Narcis Afrăsinei, citat de presa de la Chișinău.
El a mai adăugat că în acest mandat își propune ca EUNIC Chișinău să susțină activ proiectele pe care deja le-a dezvoltat de-a lungul anilor.
„În plus, alături de toți colegii din țările Uniunii Europene, ne propunem să fim prezenți în alte două mari manifestări culturale. În primul rând, dorim susținerea FILIT Chișinău, care încă de la prima ediție a adunat peste 3000 de participanți și a fost un real succes. Ținând cont de conținutul literar internațional, cred că este o acțiune absolut justificată.
Ne propunem, de asemenea, că, pentru prima dată, să organizăm Bienala de Artă Contemporană Chișinău, alături de cei mai importanți artiști contemporani și cele mai reprezentative asociații de profil din Republica Moldova: Pavel Brăila, KSA:K, Oberliht, Ghenadie Popescu, Maxim Poliacov, Anton Poliacov și alte nume notorii de pe scena artei contemporane” a subliniat noul președinte al EUNIC Chișinău.