Camerele de zi pentru elevi și profesori din 12 cămine ale unor colegii și școli profesionale din mai multe localități din Republica Moldova au fost modernizate cu sprijinul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) și al Agenției Austriece pentru Dezvoltare.
Este vorba despre căminele unor instituții de învățământ din municipiile Chișinău și Bălți, dar și cele din raioanele Cahul, Nisporeni, Orhei, Rezina și Râșcani.
Camerele de zi au fost renovate total și dotate cu mobilier modern, transformându-se în spații multifuncționale pentru petrecerea timpului liber.
„Amenajarea unor spații prietenoase în cămine, unde tinerii își petrec o mare parte din timpul liber și au nevoie să se simtă ca acasă, este parte a eforturilor noastre la UNFPA de a crea medii de dezvoltare pozitive pentru elevi și tineri atât în școli cât și în comunitate. Pe lângă faptul că elevii își petrec timpul liber într-un loc sigur, astfel de spații ajută la implicarea tinerilor în diferite activități utile prin care ei dezvoltă abilități pentru a se încadra mai ușor în câmpul muncii și a reuși în viață. Am făcut asta în școli, cu cele 12 clase prietenoase deschise acum 3 ani și extindem această bună practică în cămine”, a spus Viorica Ivancenco, manager de program, UNFPA Moldova.
Pentru amenajarea sălilor din cele 12 cămine au fost investiți circa 450 000 de lei moldovenești, iar peste 6 000 de elevi vor utiliza aceste spații anual.
Modernizarea camerelor de zi din cămine a avut loc cu susținerea Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) și Agenției Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, ca parte a unui program comun de dezvoltare a abilităților de viață a tinerilor din învățământul profesional tehnic și pregătirea lor de angajare.
Menționăm că acum trei ani în aceste școli au fost renovate și 12 clase de studii, iar din anul 2024, UNFPA și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare au început faza a doua a programului.
Astfel, acum alte 20 de instituții din învățământul profesional tehnic vor fi dotate cu săli de clasă moderne și spații de dezvoltare pentru tineri în cămine. De asemenea, toate instituțiile vor primi sprijin metodologic, formare și dotare cu materiale didactice interactive pentru a spori calitatea predării disciplinelor ce dezvoltă la elevi comportamente sigure și sănătoase, dar și deprinderi care să îi ajute la angajare și adaptare mai ușoară la locul de muncă.