Un monument ridicat la Karaganda (Republica Kazahstan) în memoria românilor din Basarabia şi N Bucovinei deportaţi de ruşi în Republica Kazahstan a fost inaugurat joi, 31 mai, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului de Comunicare Publică din cadrul Preşedinţiei României.
La eveniment au participat şi membrii comunităţii româneşti din Kazahstan, dar şi unul dintre puţinii români basarabeni care au supravieţuit represaliilor staliniste, Ion Rusu, în vârstă de 91 de ani, care a fost deportat în 1947 în lagărul din Karaganda.
Cu această ocazie, preşedintele României Traian Băsescu a transmis un mesaj, prezentat de consilierul de stat al Administraţiei Prezidenţiale Eugen Tomac, care a participat la ceremonie. Redăm în continuare mesajul preşedintelui Băsescu:
„Dragi români,
În această zi de 31 mai, încărcată cu o puternică semnificație istorică pentru Kazahstan, prin comemorarea victimelor represiunii staliniste, doresc să vă mulțumesc pentru faptul că păstrați vie amintirea acelor români care au îndurat cea mai grea suferință, fiind luați cu forța din casele și familiile lor și deportați în această regiune.
Pe parcursul istoriei, românii din Basarabia și Bucovina de Nord au fost supuși unor încercări dificile pentru că, printr-o înțelegere între doi tirani, națiunea română a fost divizată, iar parte a poporului nostru a trecut prin umilințe greu de imaginat și uitat.
Faptul că v-ați reunit astăzi la Karaganda pentru a aduce un pios omagiu românilor deportați, ridicând în memoria lor un monument, reprezintă cea mai clară dovadă a respectului față de semenii noștri, care nu au avut șansa să își construiască un destin alături de cei dragi și care au îndurat crâncene forme de asuprire prin deznaționalizare, înfometare și deportare. Este însă totodată și dovada vie a faptului că, deși națiunea română a fost divizată, spiritul ei nu a fost înfrânt de nicio forță sau pact, dăinuind în cele mai vitrege condiții și ducând mai departe tradițiile și limba strămoșilor noștri.
Ştiu că printre cei care au avut de suferit se numără şi apropiaţi ai dumneavoastră. Datoria noastră este să nu-i uităm, să-i purtăm totdeauna în suflet pentru că, doar recuperând memoria şi spunând adevărul, vom putea construi împreună un viitor mai sigur şi mai demn pentru naţiunea noastră.
Cu această ocazie, transmit mulţumiri Asociaţiei Culturale Româneşti «Dacia» din Kazahstan pentru iniţiativa deosebită şi vă asigur, dragi români, de întregul meu respect şi profunda admiraţie pentru tăria cu care luptaţi să vă păstraţi conştiinţa românească şi respectul faţă de înaintaşi.
Dumnezeu să-i odihnească în pace pe aceşti martiri ai poporului român şi fie ca recunoştinţa noastră şi a urmaşilor să fie veşnică!”