Economia Republicii Moldova se apropie de economia Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, care spune că anul 2023 s-a încheiat cu un deficit bugetar mai mic decât cel prognozat.
„Remarcăm că economia R. Moldova se apropie din ce în ce mai mult de economia UE. Dacă ne uităm la exporturi, acestea au ajuns la circa 65% din exporturile R. Moldova către UE, cea mai mare pondere este, desigur, către România. Acest lucru cu 10-15 ani în urmă arăta cu totul diferit, relațiile între economia R. Moldova și a UE erau mult mai slabe”, a declarat Dragu în cadrul podcastului „Dă sens banilor”, potrivit IPN.
Întrebată dacă gazul rusesc a fost principala cauză care a tras inflația în sus, Anca Dragu a precizat că majorarea prețurilor la energie a fost principalul factor care a dus la creșterea prețurilor în toată Europa, iar cazul R. Moldova era unul și mai special, pentru că dependența de gazul rusesc era totală.
„Faptul că în ultimii peste doi ani vedem că această dependență a scăzut semnificativ grație UE, în special a României, a făcut posibilă această relaxare a prețurilor la gaze și energie electrică. În același timp, avem și sprijinul guvernamental care a condus la o descreștere mai rapidă a prețurilor la gaze și electricitate și acest sprijin guvernamental a ajutat foarte mult, dar, vedeți, inflația ține foarte mult de percepție”, a mai remarcat.
Guvernatoarea a subliniat, în final, că cetățenii nu ar trebui să se aștepte la modificări economice spectaculoase peste noapte, pentru că asta ar conduce la alte dezechilibre.