Republica Moldova a importat anul trecut 6% din necesarul de energie electrică. O bună parte din aceasta a venit din România.
Compania de stat Energocom din Republica Moldova informează că în anul 2023 a asigurat necesarul de energie electrică pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului achiziționând energia de pe piața internă, de la o centrală din regiunea separatistă transnistreană și din import.
Conform datelor statistice, energia electrică importată în anul 2023 a constituit circa 6% (aproximativ 250 mii MWh), în scădere față de anul trecut. Astfel, Energocom a cumpărat electricitate de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica și OPCOM din România, dar și de la Ucrhidroenergo din Ucraina. Importul din Ucraina a constituit 10 106 MWh, pe când din România – 240 383 MWh, inclusiv de pe bursa română OPCOM, energia de pe bursă fiind destinată acoperirii deficitului, în special, în orele de vârf.
Totuși, cea mai mare parte de energie electrică, circa 78% din cantitatea totală achiziționată de Energocom în anul 2023, a fost de la Centrala de la Cuciurgan din regiunea transnistreană, însumând 3.278.475 MWh.
CET-urile din Chișinău și Bălți au produs în total aproximativ 14% din necesarul de energie (605 216 MWh). Cantitatea livrată de centralele de pe malul drept al Nistrului în 2023 a fost în creștere cu peste 15 mii MWh în comparație cu anul precedent. Alte aproximativ 2%, sau în jur de 81 de mii MWh au produs centralele de energie regenerabilă.
Prețul mediu ponderat al energiei electrice procurate din regiunea transnistreană în 2023 a fost de 67 USD/MWh, fiind revizuit în scădere din 1 aprilie. Pentru anul 2024 compania Energocom va procura cea mai mare parte din necesarul de energie, la fel, de la centrala din regiunea separatistă transnistreană, prețul acesteia rămânând de 66 USD/MWh. Totodată, compania are încheiate contracte cu producători din România și Ucraina, de la care ar putea face achiziții în funcție de disponibilități și prețurile oferite.