Uniunea Europeană a lansat marți, 6 februarie, Dialogul la Nivel Înalt în domeniul transporturilor cu Republica Moldova.
Acesta este un instrument complementar formatelor de lucru care vizează procesul de negocieri pentru aderarea R. Moldova la UE și se va axa pe identificarea priorităților și posibilităților de finanțare în domeniul infrastructurii.
„Este un nou capitol în cooperarea UE cu R. Moldova, important pentru parcursul european al R. Moldova, dar și pentru conectivitatea UE în partea de est. Ca român, mă simt onorată și bucuroasă că am ajuns în această etapă în care putem să aducem R. Moldova mai aproape de România și de UE prin infrastructura de transport. (…) R. Moldova face eforturi imense pentru a-și modifica rețeaua de transporturi și știu că a făcut și progrese. Noi, ca români, ne aducem aminte cu emoție de poduri de flori, dar, fără să fiu prozaică, este momentul de poduri de ciment și oțel, de cale ferată și rutieră peste Prut. Poate că trenul numit simbolic „Prietenia”, legând Chișinăul de București, ar putea avea, într-un viitor nu foarte îndepărtat, atribute precum sunt eficiența și viteza”, a declarat astăzi, la Strasbourg, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Andrei Spînu.
Comisarul european a salutat faptul că R. Moldova a depus deja primele proiecte prin Mecanismul de interconectare a Europei, inclusiv pentru asfaltarea drumului care duce la Portul Giurgiulești.
„R. Moldova a mai primit finanțare, împreună cu România, pentru un nou pod rutier Ungheni – Ungheni, pentru punctele de trecere a frontierei Leușeni- Albița și Giurgiulești – Galați. UE completează cu un grant, un împrumut de la Banca Europeană de Investiții pentru reabilitarea căii ferate care merge de la Vălcineț la Căinari, pe axa nord – sud. Sunt convinsă că următorii ani vor aduce mai multe proiecte din R. Moldova la apelurile pentru finanțare europeană”, a subliniat Adina Vălean.
La rândul său Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, i-a mulțumit comisarului european pentru tot sprijinul oferit R. Moldova în ultimii ani, enumerând principalele realizări în domeniul transportului.
Printre acestea se numără și semnarea Acordului privind liberalizarea traficului rutier de mărfuri între UE și R. Moldova. Totodată, Republica Moldova a devenit primul stat din afara UE care s-a asociat la Mecanismul pentru interconectarea Europei, cel mai important instrument de infrastructură pentru proiectele din UE.
„Acesta este doar începutul. Acordarea statutului de stat candidat pentru aderare la UE ne responsabilizează și mai mult. Dialogul la Nivel Înalt pentru Transport între R. Moldova și Uniunea Europeană pe care îl lansăm astăzi va acoperi două capitole importante de negociere – cel al transportului și cel al rețelelor transeuropene”, a subliniat Andrei Spînu.
De asemenea, oficialul s-a referit și la unele proiecte de perspectivă, cum ar fi deschiderea unui Birou al Comunității de Transport Europene la Chișinău, extinderea Acordului de liberalizare a traficului rutier de mărfuri și reabilitarea drumurilor și căilor ferate din rețeaua TEN-T.
Menționăm că, pe 19 februarie, la Bruxelles, va avea loc prima rundă de discuții în cadrul Dialogului lansat astăzi, axate pe toate modurile de transport, cu accent pe siguranța, digitalizarea și sustenabilitatea în domeniu, dar și pe rolul R. Moldova în Culoarele Solidarității, extrem de importante pentru Ucraina.