Masacrul din Lunca Prutului (Ținutul Herța), din noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, este una din paginile negre ale istoriei neamului românesc.
În noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, circa 600 de țărani români din satele Boian, Ostriţa Herţei, Horecea Mănăstirii, Horecea Urbană, Plaiul Cosminului, Ceahor, Corovia şi Mahala, Ţinutul Herţa, au încercat să treacă Prutul îngheţat, prin nămeţi şi pe un viscol năprasnic, pentru a ajunge în România.
La câteva sute de metri de graniţă, pe malul Prutului, au dat de o sârmă. Au crezut că au ajuns în România și au strigat „ura!”, de bucurie. În scurt timp, sovieticii au pornit mitralierele care i-au omorât pe majoritatea dintre ei. Pentru toţi cei morţi au fost săpate gropi comune. În iulie 1941 a fost descoperită numai una dintre cele trei gropi comune cu 107 cadavre, celelalte două fiind luate de viiturile Prutului.
Anul acesta, în contextul împlinirii a 83 de ani de la tragicul eveniment, în mod tradițional, la cimitirul din comuna Mahala, a avut loc o slujbă de pomenire a martirilor masacrului de la Lunca.
La ceremonie au fost prezenți locuitorii comunei, reprezentanți ai societății culturale române și ministrul plenipotențiar Nicolae Dan Constantin de la Consulatul General al României de la Cernăuți.
Cei prezenți au aprins lumânări și au depus coroane de flori în memoria victimelor masacrului de la Lunca. Manifestarea a fost organizată de Primăria comunei Mahala, în parteneriat cu Societatea ,,Golgota”.