Casa de avocatură ONV LAW din România își extinde serviciile de consultanță pe piețele din afara granițelor, odată cu deschiderea unui birou la Chișinău, în Republica Moldova, și estimează pentru 2024 o cifră de afaceri cumulată de peste 2,5 milioane de euro, generată atât de volumul local de business, cât și de noua subsidiară, transmite Ziarul Financiar.
„Efervescența investițiilor străine din Republica Moldova a adus o creștere de 50% a volumelor în 2022 faţă de 2021, potrivit statisticilor Băncii Naţionale a R. Moldova, iar în 2023 observăm că acestea s-au menţinut pe un trend pozitiv. Prin expertiza noastră solidă pe segmentul consultanţei internaţionale în arii precum M&A, corporate law, dar şi achiziţii publice, ne dorim să fim parte activă din dezvoltarea acestei regiuni dinamice”, spune Radu Nemeş, Managing Partner ONV LAW.
Mihail Gorincioi va coordona activitatea ONV LAW la Chişinău, iar echipa dedicată de avocaţi din Chişinău va avea rolul de a valorifica oportunităţile de investiţii străine, din sectoare precum IT, Business Process Outsourcing, automotive, retail, sectorul bancar sau industria tutunului, prin asistenţă legală pentru mediul de business din ce în ce mai efervescent din Republica Moldova.
Cu un portofoliu semnificativ de proiecte în domenii precum health & safety, HoReCa, real estate, protecţia mediului şi protecţia drepturilor şi libertăţilor omului, Mihail Gorincioi are o expertiză semnificativă în proiecte internaţionale de consultanţă pentru clienţi din diferite geografii, precum Belgia, Franţa sau SUA.
De asemena, Mihail Gorincioi este membru în Consiliul Centrului de Instruire al Avocaţilor din cadrul Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, formator în domeniul Dreptului Uniunii Europene şi a facut parte din echipa de experţi ai Republicii Moldova în cadrul Consiliului Europei. Este licenţiat al Facultăţii de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
„Clienţii pe care îi vom gestiona la Chişinău provin din sectoare precum cel financiar-bancar, logistică şi transporturi, telecom, retail, construcţii, pharma, IT, industria textilă şi infrastructură. În ceea ce priveşte sistemul legislativ din Republica Moldova, deşi imprevizibil, oferă facilităţi mediului de afaceri, precum taxele mici în comparaţie cu restul statelor europene, raportarea online a tuturor bilanţurilor contabile, posibilitatea utilizării semnăturii electronice şi costuri operaţionale scăzute. În plus, rezidenţii Zonelor Economice Libere din Republica Moldova se bucură de un şir de beneficii semnificative ce ţin de impozite sau TVA. Între ariile de practică pe care ne vom concentra pe piaţa din Republica Moldova se numără achiziţiile publice, infrastrctura, dreptul societar, imobiliar, telecom, energie şi litigii”, declară Mihail Gorincioi.
În ultimii ani, numărul corporaţiilor multinaţionale care şi-au extins strategic afacerile în Republica Moldova a crescut substanţial, câteva dintre cele mai recente exemple fiind Schoni Finefood din Elveţia, Kaufland, BauTex Composites (Germania) sau Scan Plast/ Tunetanken (Danemarca).
Potrivit casei de avocatură, achiziţiile publice oferă oportunităţi semnificative, în contextul în care, în următorii ani, Republica Moldova va avea acces şi la finanţări europene, în valoare totală de peste 2,5 miliarde de euro, prin Mecanismul de Interconectare al Europei, pentru proiecte majore de infrastructură sau de digitalizare.
Din luna ianuarie a anului curent, ONV LAW este membru al Consiliul Director al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova.
Menționăm că ONV LAW, fondată în anul 2000, este una dintre cele mai dinamice case de avocatură de pe piața din România. În prezent, firma de avocatură asigură Președinția pentru Europa a reţelei juridice globale Legal Netlink Alliance (LNA), ce reuneşte 95 case de avocatură şi peste 1500 de avocaţi din toată lumea. De asemenea, ONV LAW este membră a reţelei juridice globale Interlaw, ce reuneşte peste 8000 de avocaţi, la nivel global.
ONV LAW acordă consultanţă juridică companiilor private, dar şi instituţiilor publice, în mai multe domenii, cum ar fi achiziţii publice, infrastructură şi concesiuni, fuziuni şi achiziţii, drept societar, imobiliar, concurenţă, telecom, dar şi dreptul muncii, GDPR, IP sau protecţia mediului.