Rusia a lansat un nou atac furibund la adresa autorităților din Republica Moldova, fiind de această dată nemulțumită de faptul că la Chișinău a fost ridicat un bust al poetului Octavian Goga.
Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a vorbit din nou în cadrul unui briefing săptămânal despre „situația din Republica Moldova”.
Astfel, Moscova s-a arătat deranjată că la Chișinău a fost ridicat un monument dedicat poetului român Octavian Goga, iar o stradă a fost redenumită după el.
„Țara se închină la complicii români și le ridică monumente. Este vorba, în special, de O. Goga, prim-ministru al României în 1937-1938, care i-a privat pe evreii români de cetățenie. În „onoarea” sa a fost numită o stradă la Chișinău și a fost ridicat un bust. (…) Cum se poate ca aceiași oameni care vorbesc despre necesitatea de a ne aminti „lecțiile trecutului” să ridice monumente celor care în trecut au vrut să priveze întreaga lume de viitor?”, a spus Zaharova.
Totodată, reprezentanta diplomației ruse a mai insinuat că în Republica Moldova „discriminarea pe bază de limbă este în creștere”, iar autoritățile de la Chișinău ar promova în general o „isterie antirusă”.
De asemenea, Zaharova a criticat Chişinăul pentru că s-a raliat deciziei UE de a impune sancţiuni companiei ruseşti de exploatare a diamantelor Alrosa.
În opinia sa, cetățenii R. Moldova ar avea „o atitudine negativă” față de încercările autorităților de a promova „isteria antirusească” și de a distruge legăturile cu Rusia „literalmente în fiecare săptămână”.
„Moldovenii nu cred în inexistenta «amenințare rusă». Ei își dau seama că este o farsă tragică, o tragicomedie, care se joacă în fața lor. Ei știu că baza politicii Rusiei față de țara lor este dorința de cooperare egală și reciproc avantajoasă”, a mai spus Zaharova.
De asemenea, reprezentanta diplomației ruse a îndemnat autoritățile de la Chișinău să asculte de „vocea poporului” și a încheiat într-o notă ironică exprimându-și speranța că „poporul moldovean” nu va fi redenumit „român”, așa cum s-a întâmplat anul trecut cu „limba țării”.
Menționăm că, în ultimii ani, Rusia lansează constant atacuri și acuzații nefondate la adresa autorităților de la Chișinău. Bunăoară, deși a trecut un an de când Parlamentul de la Chișinău a votat un proiect de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația R. Moldova, Zaharova continuă să vorbească la fiecare apariție săptămânală despre această decizie.
Mai mult, chiar dacă reprezentata diplomației ruse susține că Moscova își dorește o „cooperare reciproc avantajoasă” cu Chișinăul, Rusia continuă să-și mențină ilegal trupele pe teritoriul Republicii Moldova.