Guvernul Germaniei va sprijini Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova în alinierea politicilor sectoriale la standardele și cerințele de aderare la Uniunea Europeană.
În acest sens, luni, 12 februarie, la Chișinău, a fost lansat un nou proiect ce vizează Dialogul dintre Republica Moldova și Germania privind Politicile în Agricultură (APD Moldova).
Este vorba despre un proiect de asistență tehnică de 3 ani, finanțat de Guvernul Germaniei, care are misiunea de a sprijini Ministerul Agriculturii de la Chișinău și instituțiile de implementare a politicilor agricole în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
„Proiectul APD Moldova va contribui cu certitudine la alinierea politicilor agricole ale R. Moldova cu cele ale UE și la consolidarea capacităților instituționale în sectorul agroalimentar”, a subliniat Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii de la Chișinău în cadrul ceremoniei de lansare a proiectului.
El a subliniat că activitățile din cadrul proiectului vor contribui în cele din urmă „la îmbunătățirea calității, cantității și competitivității produselor agricole din R. Moldova pe piața UE, precum și la sporirea rezilienței economice a afacerilor din sectorul agroalimentar”.
La rândul său, Margret Maria Uebber, ambasadorul Germaniei la Chișinău, a subliniat că „locul Republicii Moldova este în marea familie UE, iar Germania va oferi tot sprijinul ca acest lucru să se întâmple cât mai repede”.
Menționăm că un acord de implementare a proiectului APD Moldova a fost semnat între Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău și GFA Consulting Group LTD (Agentul General al Ministerului Federal German pentru Alimentație și Agricultură pentru Programele de Cooperare Bilaterală) la 6 octombrie 2023.
Ulterior, proiectul a început să-și desfășoare activitatea în sediul Ministerul Agriculturii de la Chișinău și funcționează ca un hub între cele două ministere. Acesta gestionează 27 de activități de informare cu privire la Politica Agricolă Comună a UE (PAC), Standardele de Siguranță Alimentară și Politica Comună în domeniul Pescuitului (PCP) a UE.
Activitățile au drept scop promovarea unui „dialog între țările membre ale UE și Republica Moldova și schimbul de experiență în ceea ce privește integrarea în Uniunea Europeană”.
De asemenea, în vederea realizării unui schimb de cunoștințe și promovării învățământului, proiectul APD Moldova se va concentra, inclusiv, pe stabilirea unei cooperări academice în domeniul agricol între Germania și Republica Moldova.