Agricultorii din R. Moldova nu au recepționat toată motorina oferită gratuit de România încă în 2020, deoarece autoritățile de la Chișinău nu au unde să o depoziteze, a recunoscut astăzi ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea, în cadrul unei conferințe de presă organizate în contextul protestelor desfășurate de producătorii de cereale pentru export. Printre revendicările fermierilor, care au blocat de ieri drumul către vama Leușeni, se numără și repartizarea celor 4 000 de tone de motorină din ajutorul oferit de Guvernul României, transmite presa de la Chișinău.
Potrivit ministrului Agriculturii de la Chișinău, până acum au fost organizate patru licitații privind desemnarea unui agent economic responsabil de depozitarea și repartizarea ajutorului oferit de România, însă nu s-a înscris niciun participant.
„În R. Moldova nimănui nu-i place când facem trimitere la ultimii 30 de ani de distrugere a acestui stat. Toți spun că trebuie să vorbim de ultima zi, de prezent. Dar toate depozitele petroliere ale R. Moldova au fost privatizate, vândute. Statul R. Moldova nu are nici măcar două canistre în care să-și depoziteze motorina, nu rezerva națională. Atunci când a fost promis acest ajutor, în toamna anului 2020, era o companie care putea acorda aceste servicii (compania a falimentat n.r.). Trebuie să ai cale ferată, trebuie să ai capacități de a descărca, depozita și livra. Agenția Rezerve Materiale a făcut patru licitații la care nu s-a înscris niciun agent economic”, a declarat Vladimir Bolea.
Aceeași sursă a precizat că autoritățile au identificat un agent economic din Căușeni, care ar putea recepționa acest ajutor.
Amintim că Republica Moldova a recepționat în 2021 prima tranșă de 1 200 de tone din ajutorul de 6 000 de tone de motorină, în valoare de circa 80 de milioane de lei, oferit gratuit de România pentru agricultorii din stânga Prutului afectați de seceta din 2020.