Instituțiile de cultură din R. Moldova au sărbătorit astăzi Ziua Națională a Lecturii printr-un program amplu care a inclus întâlniri cu scriitori, lansări de programe de lectură, recitaluri de poezie și expoziții de carte.
„Un adult care citește va educa un copil care va alege cartea. Aceste două tipuri de lectură, din curiozitate și din plăcere, mi se par cele mai eficiente și productive. Mi-am pus întrebarea dacă noi mai știm să citim. Aproape că am uitat. Spunea odată Nicolae Manolescu că ar fi bine să se introducă un masterat de lectură, pentru că acest masterat este un fel de citit în care îți adresezi întrebări asupra textului, și trebuie să înțelegi să citești, să îți imaginezi ce citești”, a subliniat directoarea Muzeului Național al Literaturii Române, Maria Șleahtițchi, pentru Radio Chișinău.
De Ziua Națională a Lecturii, zeci de biblioteci au organizat întâlniri cu scriitori, printre care Iulian Filip, Claudia Partole și Adelina Labic-Lungu, unde au fost citite fragmente din operele lor și a fost discutată importanța lecturii în formarea personală.
Ziua Națională a Lecturii, aflată la cea de-a doua ediție, a fost instituită ca un omagiu adus poetului Grigore Vieru, născut la 14 februarie 1935, în contextul Zilei Internaționale a Cititului Împreună, desfășurată la nivel global la început de februarie.