Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a acuzat Chișinăul că ar încerca, la ordinul Occidentului, să excludă Rusia din formatul de negocieri „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean.
El a declarat miercuri, 14 februarie, într-un discurs susținut în fața parlamentarilor ruși, că Rusia va face „totul” pentru a reînvia acest format de negocieri, care, în opinia sa, ar fi fost înghețat de autoritățile de la Chișinău la indicațiile partenerilor din Occident.
„Actuala conducere a Republicii Moldova nu este independentă. Acesta este un alt proiect geopolitic al Occidentului. Maia Sandu și cabinetul ei, inclusiv noul ministru al Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, demonstrează zilnic o supunere totală față de voința „stăpânilor” lor. (…) Una dintre victimele acestor acțiuni este și procesul de negocieri în formatul „5+2”. Acest proces de soluționare a conflictului transnistrean în formatul „5+2”, în care Rusia este și garant și mediator, este înghețat. Vestul nu dorește reluarea lui, înțelegând că președintele Maia Sandu va face tot ceea ce i se spune și că este posibil să soluționeze problema fără Rusia, și în general fără nici un mecanism recunoscut la nivel internațional. Vom face tot posibilul să inversăm această tendință și să reluăm procesul politic”, a declarat șeful diplomației ruse.
Totodată, Lavrov a mai adăugat că Rusia nu va permite ca rușii din regiunea transnistreană să ajungă victime ale unui alt complot vestic. „Acolo locuiesc 200 de mii de cetățeni de-ai noștri. Suntem preocupați de soarta lor și nu îi vom lăsa să fie victimele unui alt complot vestic”, a spus ministrul rus de Externe.
Menționăm că, în realitate, războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei a blocat complet formatul de negocieri „5+2”, iar autoritățile de la Chișinău au declarat anterior că revenirea la acesta este condiționată de ameliorarea relațiilor dintre Moscova și Kiev.
Formatul „5+2” a fost lansat în 2005 și presupune convorbiri între Chișinău și Tiraspol cu participarea Rusiei, Ucrainei și OSCE, ca mediatori. Statele Unite și Uniunea Europeană au calitatea de observatori. Prin urmare, în prezent, acest format nu este funcțional, deoarece doi mediatori, Rusia și Ucraina, sunt implicați în război.