Banca Națională din Republica Moldova va fi responsabilă de trei capitole de negociere cu Uniunea Europeană. Declarații în acest sens au fost făcute de Anca Dragu, guvernatorul BNM.
Ea a precizat pentru presa de la Chișinău că băncile și firmele din stânga Prutului trebuie să fie pregătite pentru fondurile de preaderare, subliniind că sistemul financiar din Republica Moldova are potențial de creștere.
„În faza de preaderare, vor fi fonduri disponibile pentru sectorul real, pentru companii, astfel încât firmele trebuie să caute cofinanțarea de la bănci. Deci noi trebuie să ne asigurăm de pe acum că întreprinderile pe de o parte și băncile pe de altă parte, stau la aceeași masă, găsesc soluții, astfel încât să dinamizăm creditarea încă din faza aceasta, dar să fim pregătiți și pentru faza de preaderare”, a declarat Anca Dragu.
Acest lucru va permite dezvoltarea împrumuturilor și intermedierii financiare care constituie aproximativ 20 la sută din produsul intern brut, în timp ce media europeană ajunge la 90 de procente. Prognoza inflaționistă prezintă semnale bune pentru potențialii investitori.
„O inflație de 5 la sută, pe care Banca Națională o țintește, aduce încredere pentru investitori și consumatori. Odată ce inflația a ajuns în intervalul de țintire al BNM, iar prognoza pentru 2024 arată că inflația rămâne la acest nivel, undeva sub 5 la sută, atunci acest mesaj ar trebui înțeles de către investitori și consumatori că economia este într-o zonă de stabilitate”, a subliniat guvernatorul BNM.
Menționăm că Anca Dragu, ex-ministru al Finanțelor și ex-președinte al Senatului României, a fost numită guvernator al Băncii Naționale din Republica Moldova, prin votul Parlamentului de la Chișinău, în decembrie 2023.