Circa 300 de companii din Republica Moldova, România, Polonia, Italia, Germania și alte state din UE s-au reunit joi, 22 februarie, la cea de-a doua ediție a Forumului Economic de la Chișinău.
Evenimentul cu genericul „Investiții, Inovare, Integrare Europeană” se desfășoară sub auspiciul Familiei Regale a României.
Astfel, prezent la deschiderea Forumului Economic de la Chișinău, Principele Radu al României a mulțumit tuturor celor care au fost prezenți în sală și, mai ales, celor care au făcut posibilă, prin viziunea și entuziasmul lor, organizarea acestui eveniment pentru al doilea an consecutiv.
El și-a exprimat speranța că numărul investitorilor din țările UE în Republica Moldova va crește în următorii ani. „De asemenea, mulțumesc investitorilor din țările UE care ne stau alături, în afară de România, Polonia, Italia, Germania. Sper ca numărul lor să crească în anii viitori. Nu are cum să crească dintr-o dată, pentru că încrederea într-un stat, într-o guvernare, într-o parte a lumii se construiește zi de zi și construcția aceasta nu se încheie niciodată”, a declarat Principele Radu.
Totodată, reprezentantul Familiei Regale a României a subliniat că la eveniment participă și reprezentanții universităților din România și R. Moldova, „care au, prin specialitățile lor, o legătură cu economia națională, cu mediul de afaceri, cu investițiile, cu finanțele, cu domeniile legate de prosperitate”, și vor beneficia de un panel separat în cadrul forumului.
În încheiere, Principele Radu a dat asigurări că Familia Regală a României va continua să susțină cauza Republicii Moldova în toate capitalele europene.
La rândul său, Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău, a mulțumit României și Familiei Regale pentru susținerea necondiționată pe care au acordat-o Republicii Moldova de-a lungul timpului.
„Vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru R. Moldova. Ați discutat cu capitalele țărilor membre ale UE, cu oficialii de la Bruxelles și, într-un final, am obținut o decizie istorică – deschiderea negocierilor de aderare la UE. A fost un vis devenit realitate, iar secretul succesului e foarte simplu – multă muncă și susținerea prietenilor, susținerea fraților”, a afirmat oficialul.
Președintele Parlamentului de la Chișinău a mai adăugat că economia puternică are un rol important în procesul negocierilor de aderare la UE.
„Oamenii trebuie să simtă avantajele procesului de integrare. Aici intervine rolul investitorilor. Primul investitor, care a făcut un lucru istoric anul trecut și nu doar anul trecut, a fost statul român. România a investit în domenii strategice precum cel energetic. Fără securitate energetică, nu putem vorbi despre o dezvoltare durabilă în alte sectoare. Și acest semnal trebuie urmat de investitorii privați din România. Cel mai bun liant între cele două maluri sunt investițiile. Dragi investitori, vă rog să aveți încredere și să credeți în R. Moldova. Vă invităm să investiți”, a menționat Igor Grosu.
Și Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova, a participat la deschiderea Forumului Economic de la Chișinău, desfășurat sub auspiciul Familiei Regale a României.
Astfel, oficialul a îndemnat investitorii din statele UE să vină în Republica Moldova, subliniind că „avem nevoie de capital pe termen lung și oameni care vor veni să valorifice oportunitățile oferite de R. Moldova”. „Odată cu deschiderea negocierilor de aderare la UE, devenim și mai atractivi pentru investitorii pe care îi așteptăm ca să construim, împreună, un stat european”, a conchis Dorin Recean.
Menționăm că Forumul Economic de la Chișinău „Investiții, dezvoltare și integrare europeană”, plasat sub auspiciile Familiei Regale a României, se desfășoară în perioada 22-23 februarie.
Participanții vor discuta, astăzi, despre dezvoltarea parteneriatelor dintre mediul antreprenorial, în contextul economic actual și rolul educației superioare în stimularea inovației și dezvoltării tehnologice. Vineri, lucrările forumului vor continua cu dezbateri pe subiecte ce țin de soluții pentru orașe inteligente, tendințe în domeniul tehnologiei informației și strategii pentru promovarea industriei agroalimentare.