Producătorii de struguri pentru masă din Republica Moldova urmează să primească sprijin prin intermediul inițiativei „One Country One Priority Product” (OCOP), condusă la nivel global de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Un proiect de asistență tehnică, evaluat la 350 de mii de dolari pentru doi ani, a fost formalizat marți, 27 februarie, între ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău, Vladimir Bolea, și reprezentantul FAO în Republica Moldova, Raimund Jehle.
Inițiativa OCOP permite statelor să evidențieze și să stimuleze dezvoltarea lanțurilor valorice pentru produse agricole speciale care se disting prin calități unice, denominație geografică, practici agricole care fac parte din patrimoniul cultural sau au un potențial care nu este totalmente valorificat.
Odată cu expertiza FAO, proiectul va efectua o analiză amănunțită a Lanțului Valoric (VC) pentru dezvoltarea unui plan strategic de investiții, care să fie integrat în cadrul de politici al Ministerului Agriculturii de la Chișinău.
Proiectul va facilita crearea a cinci Școli de Câmp pentru Fermieri în toată Republica Moldova, unde producătorii de struguri pentru masă vor avea oportunitatea să învețe și să adopte tehnici sustenabile de producție și inovații de marketing. De asemenea, va fi înființat un Centru de Date, care va colecta și aduna informații relevante pentru sectorul strugurilor pentru masă, ulterior urmând a fi gestionat de Oficiul Național al Viei și Vinului sub egida Ministerului Agriculturii de la Chișinău.
Inițiativa este parte din cadrul de Priorități Programatice Regionale ale FAO și vine să dezvolte fermierii mici, fermele de familie și fermierii tineri.
Un atelier național de inițiere al activităților proiectului, cu participarea producătorilor de struguri pentru masă, asociațiilor de sprijin, autorităților guvernamentale și experților FAO este planificat pentru luna aprilie 2024