MOLDOVAGAZ și GAZPROM vor prelungi termenul contractului actual de livrare a gazelor în Moldova și a tranzitului pentru încă trei luni, până la finele trimestrului III. Declarația a fost făcută de vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, care a menționat că noul contract pentru livrarea gazelor în Moldova, în baza unei înțelegeri dintre Moscova și Chișinău, va fi semnat doar după încheierea între state a unui acord interguvernamental de cooperare în complexul energetic, anunță Agenția de Noutăți de Afaceri InfoMarket.
Negocierile pe marginea acestui document vor începe în scurt timp, după ce premierul rus, Dmitri Medvedev, va numi responsabili pentru proces, însă acestea nu vor fi finalizate până la finele lunii iunie, când expiră termenul de acțiune al fostului contract și din aceste considerente, părțile vor fi nevoite să-l mai prelungească pentru trei luni. Lazăr a menționat că acordul interguvernamental menționat va conține principiile de bază pentru cooperare, instrumente de garanție pentru investiții, reorganizarea sectorului de profil din Moldova cu respectarea intereselor capitalului rusesc în domeniul dat. Documentul a mai conține mecanisme de reglementare a datoriilor Moldovei pentru gaze și elementele de bază ale noului contract pentru livrarea gazelor naturale.
Ministrul Economiei și-a exprimat convingerea că Moldova nu va avea probleme cu livrările de gaze în legătură cu prelungirea prevederilor actualului contract, iar costul gazelor nu se ridica, luând în considerație reducerea prețului la produsele petroliere pe piața internațională, din care se face calculul pentru tariful la gazele livrate.
InfoMarket mai amintește că valabilitatea actualului contract la livrarea gazului și tranzitarea lui a expirat pe 31 decembrie 2011, iar semnarea unui nou contract a fost amânată de două ori. Moldova și Rusia au probleme nesoluționate privind proprietățile concernului rus Gazprom în țara noastră, în cadrul companiei Moldova gaz, care au apărut în contextul responsabilităților țării noastre pentru pachetul energetic III al UE. În afară de aceasta, părțile urmează să soluționeze problema datoriei Moldovei pentru gazele consumate, inclusiv, cea care ține de datoria gigantă a regiunii transnistrene, care depășește 3,5 mlrd USD.
Foto: business-forum.ro